Gazdaság

2009.10.15. 05:26

Ötszörös bérrel vidámabb az élet

Sokan vállalkoznak külföldi munkára a jobb kereset reményében, ám a számításuk nem mindig jön be. Az állásbörzék ugyanakkor segíthetnek.

Tóth Balázs

 Honfitársaink közül nagyon sokan külföldön keresik boldogulásukat. Már az uniós csatlakozást megelőzően is vállaltak munkát Nyugat-Európában, elsősorban Ausztriában és Németországban a magyarok, ám 2004. május elsejét követően, majd a munkaerőpiac megnyitása után a korábbiakat meghaladó mértékben próbáltak szerencsét országunk lakói. Néhányan sikerrel jártak, többen egy-két kudarcot követően hazatértek, másokat a válság kényszerített visszatérésre.

A legtöbben azért mennek ki, hogy a kint keresett pénzt félrerakják, s itthon megalapozzák vele életüket, azaz az összerakott tőkéhez kölcsönt vegyenek föl, s házat építsenek vagy vásároljanak belőle. Néhányan persze végleg el is hagyják Magyarországot. Nemcsak Németországban és Ausztriában, hanem Angliában, Olaszországban és a skandináv államokban is szívesen foglalkoztatják honfitársainkat.

Leginkább orvosokat, gyógyszerészeket várnak sok helyen, máshol az idegen nyelvet beszélő jó szakmunkásokat keresik, egyes országokban pedig inkább erotikus munkára csábítják a lányokat. Nagyon oda kell figyelni a közvetítő cégekre, munkaadókra, hiszen közöttük sok a szerencsevadász, akik kihasználják a hiányos idegennyelv-ismeretet.

– Másodszor vagyok kint dolgozni, itt Ausztriában és Németországban is keresik a jó magyar szakácsokat. Teljesen más idekint, mint otthon, jobb az emberek hangulata. A fizetések is összehasonlíthatatlanul magasabbak, mint otthon, ezért is éri meg inkább külföldön dolgozni, az itt keresett pénzt pedig félrerakni, s Magyarországon elkölteni, befektetni – véli Gáspár Róbert, aki egy kis osztrák falu egyik szállodájában főz a vendégeknek. 

Október 17-én a magyarországi EURES (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) immár negyedik alkalommal szervez nemzetközi információs és állásbörzét. A budapesti rendezvényre összesen 17 európai országból érkeznek munkáltatók vagy tanácsadók, a szervezők az eddigieknél is több érdeklődőre számítanak.

Görögország: sokat kereshet egy pincér

NEM MINDEGY, hogy melyik országban vállalunk munkát. Az álláshirdetéseket böngészve kiderül, Svédországba havonta hétszázezer–egymillió forintért várnak fogorvost, Norvégiába 1,1–1,3 millióért gyógyszerészt, Angliába kétszázezerért polcfeltöltőt. Hollandiában reptéri csomagkezelőt óránként 8 eurós, azaz 2160 forintos órabérrel vesznek fel.

A Magyar Telekom székházában tartandó rendezvényen az álláskeresők közvetlenül találkozhatnak a külföldi munkaadókkal, megismerhetik az állásokat kínáló országok szabályait, és jogi segítséget is kaphatnak – teljesen ingyen. Keresnek például henteseket, ipari alpinistákat, CNC-esztergályosokat, hegesztőket, fakitermelőket, betegápolókat és idősgondozókat, valamint műszerészeket, szakácsokat és szigetelőket, vasbetonszerelőket is. Megyénkben november 17-én Egerben lesz pályaválasztási kiállítás és állásbörze.

A témával a Heves Megyei Hírlap foglalkozik csütörtöki számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!