Gazdaság

2009.10.24. 04:26

Parlagfű: térségünk még kevésbé fertőzött

Kevesebb parlagfűbírságot kellett kiszabni idén, nem nőtt ugyanis a fertőzött terület aránya.

HEOL

Július 1-jéig volt idejük a földhasználóknak arra, hogy megakadályozzák a parlagfű bimbóinak kialakulását, ekkor kezdődtek meg az ellenőrzések. Október 12-éig megyénkben a földhivatalok mezőgazdászai 87 mérnöknapot fordítottak helyszínelésre, s ennek során 56 ezer hektárnyi földterületet vettek górcső alá.

A legtöbb parlagfű továbbra is Hatvan környékén, illetve a 3-as főúttól délre eső területen van.
– A tavalyi év hasonló időszakához közel azonosak az adatok, némiképp csökkent a fertőzött területek aránya. Ebben szerepük van a szigorú szankcióknak, de a gazdák is gondosabbak voltak. A felderítéseket és azok hatékonyságát tekintve megyénk országos szinten is jól áll – összegzett Lónyai György, a Heves Megyei Földhivatal Földvédelmi Osztályának vezetője, hozzátéve: az ellenőrzések október 12-én véget értek ugyan, hiszen azok folytatását a növény fenológiai állapota nem indokolja, a hatóság eljárásai azonban folytatódnak.

A fertőzött földek felderítése után a mezőgazdászok azonosították az érintett terület használóját, jegyzőkönyvet vettek föl, majd az adatokat rögzítették a Parlagfű Információs Rendszerben (PIR). A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalok munkatársai ezeket fölhasználva mérlegeltek a bírságolás és a közérdekű védekezés elrendelése, illetve a csak pénzbírság kiszabása között. Idén tehát javult valamelyest a helyzet, hiszen a hivatal munkatársainak kevesebb pénzbírságot kellett kiszabniuk.

– Akik nem védekeznek a gyomnövény ellen, azok a parlagfüves terület nagyságától és a fertőzöttség erősségétől függően 15 ezertől ötmillió forintig terjedő pénzbüntetésre számíthattak. Körülbelül kétszáz esetben összesen közel tizenkilencmillió forint bírságot szabtunk ki. Ez tavaly 26 millióra rúgott – tájékoztatott Rüll Gusztáv, a Heves Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője.

A parlagfű még évtizedekig problémát okoz majd

Rüll Gusztáv szerint mindenkinek változtatnia kellene a hozzáállásán, mind a nagygazdáknak, mind a kiskertek, zártkertek tulajdonosainak, valamint az önkormányzatoknak, hiszen százezrek életét nehezítik meg a parlagfű pollenjei. A településeken főként az építési területeken talál remek helyet magának az agresszív gyom.

Az odafigyelés a kezdetekkor még nem hoz látványos eredményt, hiszen a parlagfüvet egy darabig nem lehet majd teljesen kiirtani, mert a talajt évtizedekre elfertőzte magjaival. Ráadásul a hatóság egymaga tehetetlen a problémával szemben. Jövőre megszűnik az egyszázalékos fölajánlás lehetősége a parlagfű elleni védekezésre, így kevesebb központi forrás jut majd erre a feladatra.

– Belterületen összesen 3,9 millió, külterületen 15 millió forintnyi bírságot róttunk ki. A rekord idén másfél milliós büntetés volt, amelyet egy gazdálkodó kapott, de belterületen is elérte a csúcsbírság a 800 ezer forintot – tette hozzá az igazgató. Idén „vis major” helyzettel is szembe kellett nézni: a tavaszi rendkívüli aszály megnehezítette az allergiát okozó növény irtását. Csapadék híján ugyanis a termőföldekre szórt gyomirtó nem hasznosult, így néhány helyen igencsak fölverte a parlagfű a kukorica- és napraforgótáblákat.

A legnagyobb gond az volt, hogy ezután a kultúrnövények közül már nem lehet kiirtani a gyomot, csak akkor, ha az olajnövényt vagy takarmánynak való tengerit is lekaszálják. Közérdekű védekezést Heves megyében idén 370 esetben kellett elrendelnie a növény- és talajvédelmi igazgatóságnak.

Az odafigyelés a kezdetekkor még nem hoz látványos eredményt, hiszen a parlagfüvet egy darabig nem lehet majd teljesen kiirtani, mert a talajt évtizedekre elfertőzte magjaival. Ráadásul a hatóság egymaga tehetetlen a problémával szemben. Jövőre megszűnik az egyszázalékos fölajánlás lehetősége a parlagfű elleni védekezésre, így kevesebb központi forrás jut majd erre a feladatra. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!