Gazdaság

2009.10.30. 07:16

Tisza-tó: többen jöttek, rövidebb időre

Magyarország kilenc turisztikai régiója közül a Tisza-tónál emelkedtek a legnagyobb mértékben az év első hét hónapjában a szállásdíj-bevételek. A Nyugat-Dunántúlon volt még minimális emelkedés, a többi turisztikai régióban visszaesés a jellemző.

HEOL

A tiszai régió sikerét leginkább az mutatja, hogy nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek száma tavalyhoz képest, mégpedig 19,6 százalékkal, a vendégéjszakáké 13,8 százalékkal. A magánszálláshelyeken megfordulók aránya is emelkedett, ám az itt eltöltött éjszakák mennyisége csökkent. Az előző évekhez hasonlóan továbbra is igen sok pihenni vágyót fogadtak a tározónál a nyugat-dunántúli megyeszékhelyekről.

Az is tény, hogy az idei esztendő első fél évében a Tisza-tavi régióban összességében csökkent a vendégforgalom. Az adatokat vizsgálva megállapítható, hogy a mérséklődés az eddig nagy vendégforgalmat bonyolító klasszikus üdülőterületeken volt jelentősebb (vízparti üdülés, gyógy- és termálturizmus). Ám az új fejlesztéseket megvalósító településeken és az öko-, illetve aktív turisztikai fogadóterületeken továbbra is a turistaforgalom dinamikus növekedése figyelhető meg. A július már javulást hozott az adatokban. A térségbe látogatók aránya 4,4 százalékkal emelkedett, csak a vendégéjszakák számának csökkenése jelzi, hogy kevesebb időt töltöttek itt.

A kereskedelmi szálláshelyek szobakínálatának kihasználtsága 47,6 százalékos volt. A wellness szállodákban 80,7 százalék, ami közel 20 százalékos növekedés. Ennek az évnek az első hat hónapjában a Tisza-tavi régióban a szállásdíj-bevételek négy százalékkal emelkedtek az előző esztendő ugyanilyen időszakához viszonyítva. A wellness szállodákban a szállásdíjakból adódó bevétel közel ötvenszázalékos növekedést mutat.

Az adott időszakban a kempingekben való elhelyezésre a turisták 13,5 százalékkal többet költöttek, mint 2008-ban. A tározó mentén lévő térség erőssége, hogy a klasszikus vízparti üdülések mellett nagyon meghatározó, imázsalkotó turisztikai terméke az ökoturizmus, a kerékpáros, valamint a horgászturizmus, amelyek leginkább vonzották ide az üdülni kívánókat. Így a fő versenytársakat jelentő belföldi nagy tavaktól – Velencei-tó, Fertő-tó, Balaton – megkülönböztethető módon a Tisza-tó különösen csábító helynek számít. A vendégek egyre tudatosabban választják az országnak ezt a vidékét az aktív pihenés színtereként. Nagyon pozitív a Túraközpont Hálózat szolgáltatásainak megítélése a vendégek körében.

Inkább szálloda, mint sátor

– A Tisza-tó turizmusáért dolgozók januári célkitűzése a szinten tartás volt. Ám ezt több tekintetben is sikerült túlteljesíteni – jelezte Godó Lajos, a Tisza-tavi Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke. – Elindult egy átszerveződési folyamat a turizmusban: egyre többen keresnek magasabb fokozatú szállodákat. A bakancsos, sátras turisták legfeljebb egy-egy hosszú hétvégére érkeznek, de már nem sátoroznak hetekig a tó mellett. A vízparton a legjobban fejlődő turisztikai szakág a kerékpáros turizmus: a nyáron voltak olyan hosszú hétvégék, amikor a kölcsönzőkből elvitték az összes bringát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!