Gazdaság

2009.10.08. 06:57

Túltermelés: lehessen kivágni a szőlőt

A Heves Megyei Agrárkamara elnöksége több javaslatot is felterjeszt az országos kamarának, a szőlő- és bor, illetve a gabona-, a hús- és a tejágazattal kapcsolatban.

HEOL

A megyei elnökség erről szerdai tanácskozásán döntött, miután áttekintette az említett területek helyzetét. A kép mindenhol igen borús: a szőlő- és borágazatban az alacsony árak és a felvásárlási kapacitás hiánya masszív veszteséget hoz az idei szüreten a gazdáknak, s ugyancsak panaszra ad okot a gabonafélék iránti elenyésző a kereslet, ami szintén nyomott árakkal párosul.

A megyei agrárkamara javasolja: a következő évekre is prognosztizálható túltermelés ellentételezésére a gabonafélék ipari – energia célú – „kivezetésére” történjenek hatékonyabb intézkedések. Szorgalmazzák, hogy Hevesben kapják meg a lehetőséget azok a gazdák is a szőlőkivágásra, akik kiszorulnának a támogatott lehetőségből.

Szigorú fellépést kérnek a 30 napon túl fizető felvásárlókkal szemben mindegyik ágazatban, s azt is belefoglalják az országos kamarának küldendő dokumentumba, hogy a magyar termékek védelmére több energiát kell fordítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!