Gazdaság

2009.10.07. 19:57

Új védjegyek a szállásoknak

Az utolsó pillanatokban is változtattak a jogszabályon, így a tervezettnél később hirdetik ki. De kihirdetik.

HEOL

 A szálláshelyek működtetéséhez a jövőben nem működési, hanem üzemeltetési engedélyre lesz szükség és a fogyasztók, azaz a vendégek érdekében változik a minősítési rendszer is – egyebek mellett erről beszélt szerdai sajtótájékoztatóján dr. Nagy Imre (MSZP), egri országgyűlési képviselő, az Észak-magyarországi Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke.

A változásoról szóló kormányrendelet elvileg október elsején lépett volna hatályba, de a szakmai szempontok figyelembe vételével még az utolsó pillanatban is módosítások történtek a jogszabály szövegében, így azt majd csak az elkövetkező napokban hirdetik ki a Magyar Közlönyben.

Nagy Imre szavai szerint egy európai uniós irányelvhez igazodva változott meg még júniusban a szolgáltatási tevékenység megkezdésére, folytatására vonatkozó törvény, s ehhez kapcsolódik az említett kormányrendelet is, amelynek révén hosszú távon csökkennek a hazai turisztikai szálláshely-szolgáltatók adminisztrációs terhei.

Nem magukat minősítik

Az új üzemeltetési engedélyeket a jegyző adja ki, de annak, akinek jelenleg van működési engedélye, nem kell új eljárást kérelmeznie, a meglévő dokumentumot kell csak nyilvántartásba vetetni az év végéig. Természetesen a szakhatóságok által a szolgáltatás helyére szabott feltételeket teljesíteni kell a jövőben is. Az új minősítési, vagyis védjegyrendszer a minőségre összpontosít, az eddigi önminősítés helyett a szakmai szövetségek és a felelős tárca dolgozza ki a védjegy szakmai tartalmát és a követelmények betartását folyamatosan ellenőrzik és keményen szankcionálják is. A szervezeti rendszer szerint a turizmusért felelős miniszter jelöli ki a bíráló és minősítő bizottság tagjait, akik között a szakmai szövetségeken túl a Nemzeti Turisztikai Bizottság és a minisztérium is képviseltetve lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!