Gazdaság

2009.10.31. 07:18

Újabb brutális teher a munkaadóknak

Aki nem foglalkoztat elegendő megváltozott munkaképességű alkalmazottat, azt drasztikus büntetőadóval sújtják.

HEOL

Jövőre drasztikusan nő a rehabilitációs hozzájárulás összege. Ezt azoknak a legalább húsz embert foglalkoztató cégeknek kell fizetniük, amelyeknél a megváltozott munkaképességűek aránya nem éri el a létszám öt százalékát.

– Jövő év január elsejétől a jelenlegi évente és fejenként fizetendő 177 ezer 600-ról 964 ezer 500 forintra emelkedik a hozzájárulás összege. A munkaadók maguk számolják ki ennek az összegét, negyedévenként pedig előleget kell leróniuk, ami az éves fizetési kötelezettség 25 százaléka – ismertette Szabó József, az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója.

Szakértők szerint alapvetően téves a kormány elképzelése, hogy ezzel a "büntetőadóval" a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására lehet ösztönözni a cégeket. Sokkal inkább kedvezményekre lenne szükség. Már csak azért is hibás az elképzelés, mert nagyon sok munkakörben nem foglalkoztathatók megváltozott munkaképességű emberek, és a cégek - különösen azok, amelyek mondjuk épp a húsz körüli létszámmal dolgoznak - nem fogják felduzzasztani az állományukat megváltozott munkaképességűekkel. Inkább lecsökkentik a létszámot tizenkilencre.

A megváltozott munkaképességű munkavállalóknak olyan érvényes orvosi szakvéleménnyel kell rendelkezniük, amely legalább 40 százalékos egészségkárosodást vagy 50 százalékos munkaképesség-csökkenést, súlyos fogyatékosságot állapít meg. Megfelel a követelménynek az is, aki az említett százalékok alatti igazolással rendelkezik, de a szakvéleményen szerepel, hogy munkakörében vagy tanult foglalkozásában csak személyre szóló rehabilitációval foglalkoztatható tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!