Gazdaság

2009.11.26. 05:35

Ahol a méret igenis számít

Méretről beszélni a legkülönfélébb, köztük a legbizarabb szituációkban lehet. Vannak viszont esetek, amikor a méretet nem, hogy nem titkolhatjuk, de kötelező is figyelembe venni.

HEOL

Új halászati hasznosító lesz a jövő év január elsejétől a Tisza-tavon. Ez változást jelent majd a gyakorló pecások számára is. Növekszik majd a Tisza-tóból kiemelhető halak mérete. Mégpedig annak érdekében, hogy a halállomány megerősödjön, szaporodjon.

Többek közt ezt ígéri a tavon a halászati (s egyben horgászati, utóbbi fogalmat a jogalkotók nem használják) jogokat január 1-től gyakorló Tisza-tavi Sporthorgász, Halászati, Környezetvédelmi és Természetvédelmi Közhasznú Nonprofit Társaság, rövidebb nevén a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. A magyar állam először 2000-ben írt ki pályázatot a természetes vizek halászati hasznosítására, amit rendszeres időközönként felülvizsgált. Leginkább nem a megtermelt bevétel alapján, hanem azt nézték, jó gazda módjára sáfárkodnak-e a rájuk bízott értékekkel.

A korábbi nyertes, a Mohosz az érintett önkormányzatokkal együtt gyakorolta ezt a jogot, mostantól viszont a Hegedűs Gábor nevével jelzett szervezet birtokolja ezt 15 éven keresztül.
– Horgászok visszajelzéseiből tudjuk, hogy a tó halállománya már megcsappant. Az elégedettségi mutatókat vizsgálva azt látjuk, hogy akik eljönnek a tóra horgászni, vagy keveslik a halak mennyiségét, vagy azok méretét tartják kicsinek. Úgy érezzük, most jött el egy pszichikai pillanat, amikor a halállomány jelentősen bővíthető, hiszen most már mindenki érzi azt, hogy ez a mi tavunk, az értékeink őrzése a mi felelősségünk – fogalmazott Hegedűs Gábor.

A halállomány feljavítása összetett feladat. A telepítésen túl szükséges a természetes szaporodás elősegítése, a meglévő állomány óvása és a horgászati kultúra növelése. A már meglévő kopoltyúsok védelmét szolgálja, hogy január 1-től változik a kiemelhető halak mérete. A csuka esetében 40 centiről 50-re, a süllőnél 30 centiről 35-re, a harcsánál 50 centiről 60-ra, a kősüllőnél 20 centiről 25-re nő a kifogható hal mérete. Ez utóbbi esetében eddig a horgász legfeljebb három kilót foghatott ki magának, ezentúl három darabot vihet haza.

Változás lesz az is, hogy a zsilipek 50 méteres körzetében megtiltják a horgászatot. – Telepítéseknél előnyt élvez a csuka és a süllő, illetve nagy hangsúlyt helyezünk az őshonos compóra és az aranykárászra, melynek száma nagyon megcsappant a tóban – folytatta a felsorolást Hegedűs Gábor.

– Kiemelt cél lesz a következő időszakban a rapsicok visszaszorítása, s ez feladataink között prioritást élvez majd. A halőrök számának és szervezettségének emelésével kívánjuk védeni a meglévő halállományt.

A témával a Heves Megyei Hírlap foglalkozik csütörötki számában. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!