Gazdaság

2009.11.21. 22:07

Indul a hatosztályos gimnázium a Neumannban

Az egri Neumann János Középiskola mindig arról volt nevezetes, hogy az itt kiemelkedő tudást szerző tehetséges diákok a felsőoktatás élvonalbeli intézményeibe jutnak be, s ott tudják folytatni tanulmányaikat.

PR-cikk

A körülmények, a követelmények azonban folyton változnak. Így ebben az intézményben is mindig új utakat kellett és kell keresni a cél elérésének érdekében. A hatosztályos gimnázium bevezetésének gondolata már régóta érett. Számos szakmai indok szólt ugyanis amellett, hogy nem 14 – hanem már a klasszikus gyermekkor lezárultával, – 12 éves korban érdemes megkezdeni a diákok felkészítését a felsőfokú képzés befogadására.

Az egyik legfontosabb érv ezek közül, hogy a tanterv módosításával több tárgyból kiküszöbölhető a fölösleges ismétlés. Vagyis az, hogy a 7–8. osztályban, majd a gimnázium első és második évfolyamán, kétszer adjanak át bizonyos ismereteket a tanulóknak, - majdhogynem változatlan  formában. A felszabaduló időt jelentős pluszok beiktatására lehet fordítani. Az oktatás hatékonysága mindenképp növelhető tehát.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Mint azt dr. Sipos Mihály igazgató elmondta, a hatosztályos gimnázium bevezetésének gondolata már régóta érett a Neumann János Középiskolában.
[/caption]

Mint dr. Sipos Mihálytól, az Alapítványi Iskola igazgatójától megtudtuk, mostanra alakultak ki a hatosztályos gimnázium beindítására a megfelelő feltételek.
– A döntéshozatal fontos momentuma volt, hogy az elmúlt évben tagjai lettünk annak a 37 tagú középiskolai családnak, amely német nyelvből  az igen szigorú előírásokat tartalmazó DSD nyelvvizsgára készíti fel a fiatalokat. Hasonló lehetőségünk van angolból a Cambridge Advanced megnevezésű nyelvvizsgára. Mindkettő egyike a legelismertebbeknek, legelfogadottabbaknak külföldön! – hangsúlyozta a intézmény vezetője.

– A követelményekhez azonban hozzátartozik a rendkívül magas óraszám, amit négy év alatt nehezen lehetne biztosítani, hat évre azonban kényelmesen el lehet osztani - magyarázta az igazgató. - Külön jó, hogy ennyi idő alatt a nyelvtanítással párhuzamosan, céltudatosabban tudjuk megvalósítani a Neumannban mindig is kiemelten kezelt számítástechnikai képzést is. A gyerekek, akik  az átlagosnál jobb tárgyi feltételek közt tanulhatnak, ezen a területen olyan biztos tudást fognak kapni, amellyel bárhol megállják majd a helyüket. Végezetül, van mód arra, hogy új alapokra helyezzük a humán és a reál jellegű tantárgyak oktatását is. Azt reméljük ettől, hogy a nehéznek tartott matematika, kémia, és fizika tantárgyak iránti érdeklődést jobban fel tudjuk kelteni, a motiváltabb diákok pedig még figyelemre méltóbb eredményeket érnek el. 

– Mit jelent a pedagógusok számára, hogy egy fiatalabb korosztállyal kell majd foglalkozniuk?
– Kétségtelen, hogy eddigi sikereinket egy olyan iskolában értük el, amely a  9. évfolyammal kezdődött. A 13–14 évesek mások. De gondolkodásuk már mégsem teljesen azonos a kisgyerekekével. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy sok szülő hatodik után eleve másik iskolába viszi csemetéjét, kiemeli a megszokott környezetből, hátha nagyobb lendületet tud venni. Mi sok olyan partner intézménybe ellátogattunk, ahol már vannak tapasztalatok a korosztály sajátos igényeiről. Van néhány tanárunk is, aki már foglalkozott kisebbekkel, s természetesen a továbbképzéseink tematikáját is az új követelményekhez igazítottuk. Igyekszünk majd a 13–14 évesek számára a lehető legélményszerűbbé tenni a képzést. Lehetőségük lesz tantúrákon, kirándulásokon, múzeumokban, vagy éppen  erdei iskolában megszerezni az ismereteket. Az elmélethez kötjük a gyakorlatot, bízva abban, hogy ez segíti majd a környezettudatosabb magatartás kialakulását is. A nyelvtanulás mondanom sem kell, külföldi tanulmányi utakkal lesz egybekötve.

Erről a területről Kocsis Emese, a hatosztályos képzés szakmai felelőse ad bővebb tájékoztatást. 
- A hatosztályos gimnáziumba iratkozó tanulók az angolt és a németet is választhatják első, haladó nyelvként, amelyhez két év múlva társíthatják a második idegen nyelvet. Ez lehet német, angol, francia, olasz, vagy spanyol, esetleg orosz is. A Deutsches Sprachendiplom (DSD) iránt érdeklődők az ötévnyi intenzív nyelvtanulás során gyakorolhatnak számos német partneriskolában, nemzetközi versenyeken vehetnek részt, páratlan ösztöndíjas lehetőségek nyílnak meg előttük. Jelentős előny, hogyha  a Neumannban lévő DSD nyelvvizsga központban C1-es felsőfokú nyelvvizsgát tesznek, a német egyetemeken nem kell nyelvi felvételi vizsgát tenniük. Mindez csak annyiban különbözik a Cambridge Advanced bizonyítványt adó   angol nyelvtanulástól, hogy ez esetben még most dolgozunk azon, hogy szintén vizsgaközpont lehessünk.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Kocsis Emese tanárnő a hatosztályos képzés szakmai felelőse.
[/caption]

– Nagyon fontos tudni – nyomatékosítja dr. Sipos Mihály, – hogy soha egyetlen gyereket sem akarunk kényszerpályára erőltetni. A „kis gimnazisták” heti hat órában foglalkozhatnak komplexen a természettudományokkal, heti két órában az informatikával, s nem kell hogy elhanyagolják a humán tantárgyakat sem. Így szeretnénk biztosítani, hogy pár év múlva képesek legyenek felelősségteljes  döntésre a további karrierjüket illetően. A 11. évfolyamtól ugyanis ismét választhatnak a Neumann teljes kínálatából, akár a gimnáziumi ág, akár a szakképző ág felé hajlanának. Sőt, a tovább nem tanuló érettségizettek előtt is nyitva áll az egy- vagy kétéves nappali, iskolarendszerű speciális szakképzés. Piacképes az ajánlatunk, a közgazdasági és a számítástechnikai ágazaton végzettek is viszonylag könnyen el tudnak helyezkedni.

Befejezésül nem árt kiemelni, hogy a hatosztályos gimnáziumba jelentkezők számára nincs felvételi, az addig elért tanulmányi eredményük a döntő. A vidékiek számíthatnak a kollégiumra. További információkat lehet kérni személyesen, vagy a 36/536-073 telefonszámon. December 9-én szerdán, délután 4 órakor pedig tájékoztatót tartanak az érdeklődő szülők részére az iskolában.

Címkék#Eger
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!