Gazdaság

2009.11.22. 08:42

Ötvenötödik évébe lépett a Szilágyi Erzsébet Gimnázium

Két darab ötös nem rossz indítás egy iskolában. A Szilágyi Erzsébet Gimnázium megalapításának évfordulójával szokott mostanában tréfálkozni Gönczi Sándor igazgató, ezzel is emlékeztetve mindenkit, hogy immár 55 év telt el a nyitás óta.

PR-cikk

Nemes hagyományok érlelődtek meg ez alatt a fél évszázad alatt. Közülük a legfontosabb, hogy a patinás gimnázium mindig úgy maradt hű célkitűzéseihez, hogy közben folyamatosan vállalta a megújulást. Mindöszszesen két dologtól nem tágítanak. Az egyik, hogy a lehető legeredményesebben akarják diákjaikat a továbbtanulásra felkészíteni. A másik, hogy mindenképp azt szeretnék, hogy a tanuló ifjúság érezze jól magát az iskolában.

Ennek az oka az a meggyőződés, hogy egy jó hangulatú közegben sokkal többre képesek a fiatalok, mintha korlátok közé szorítanák őket. A kikapcsolódást segíti a rengeteg sportolási lehetőség, a művészeti szakkörök, az iskolaújság, a filmklub, a számos színes rendezvénycsokorról már nem is beszélve.

– Nagyon sok tehetséges diák jelentkezik hozzánk, elemi kötelességünk őket minden lehetséges módon támogatni. Nem csak úgy, hogy átadjuk a mi ismereteinket, de úgy is, hogy megtanítjuk őket föllelni az egyéb információkat, s kibontakoztatjuk bennük azt a képességet, hogy az adathalmazokban önállóan is tudjanak tájékozódni – magyarázza Gönczi Sándor. Pogramjukból kiemeli, hogy olyan személyiségeket szeretnének útra bocsájtani, akik majdani értelmiségiként az európaiságot és a magyarságot, (a nemzettudatot) egyaránt átérzik és közvetíteni is tudják. Ahhoz, hogy a globális kihívásokra megfelelő választ tudjanak adni ezek a fiatalok, persze az szükséges, hogy a lehető legszilárdabb alapokat kapják meg.

Az intézmény vezetője méltán büszke tartósan magas színvonalú eredményeikre, amelyeket többek közt azzal tudnak elérni, hogy a tagozati struktúra megtartásával az azonos érdeklődésűeket egy közösségben tartják, ami segíti a hatékonyság növelését. A következő tanévben angol nyelvi, humán, reál és német nyelvi tagozat indul az általános gimnázium mellett. Ezekhez csatlakozik az Arany János tehetséggondozó program keretében egy előkészítős osztály, amit hagyományos gimnáziumi képzés követ. A diákoknak a 11. évfolyamra kell eldönteniük, hogy végül is milyen területre akarnak specializálódni. Bármely tárgyat választhatnak, amely az egyetemi palettákon megjelenik, mindenből van mód fakultációra.

Szorosan ide tartozik, hogy az iskolában nagyon erős a tantestület innovációs elkötelezettsége. Sokan szaktanácsadóként dolgoznak, sokan versenybizottságok tagjai, számos elismerésben, kitüntetésben részesültek, a város pedagógus társadalmának, közéletének megbecsült résztvevői. Mindig sok pluszt vállalnak. A Szilágyi Erzsébet Gimnázium már több éve belépett az országos tehetséggondozó hálózatba. Most pedig még arra is vállalkoztak, hogy a pénzügyi kultúrát fejlesszék a nemrég megalakult Pénziránytű Hálózathoz csatlakozva.

– Alkotni képes, döntésre és tettre kész, a világ dolgaira reagálni, és a környeztünket alakítani tudó embereket szeretnénk nevelni – summázza a föntebbieket Gönczi Sándor. – Várjuk azokat a nyolcadikosokat, akik a miénkhez hasonló elképzelésekkel rendelkeznek, s tervük az, hogy az érettségi után valamelyik felsőfokú intézményben folytassák tanulmányaikat. Minden törekvésünk az, hogy céljaikat meg tudják valósítani.

Címkék#Eger
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!