Gazdaság

2009.11.04. 12:08

Újabb szalóki botrány: fiktív tőkeemelés és százmilliós sikerdíj

Míg korábban sikkasztásról és hűtlen kezelésről szóltak a hírek az egerszalóki termálfürdő melletti szálloda kapcsán, addig most egy 882 millió forintos fiktív tőkeemelés és egy 100 millió forintos sikerdíj kapcsán került a középpontba a létesítmény.

HEOL

A négycsillagos hotel évek óta húzódó kivitelezésének legfrissebb fejleménye az adóhivatal egy vizsgálata, amelyből kiderült, hogy - bár a cégbíróság bejegyezte - valójában nem valósult meg egy 882 millió forintos tőkeemelés a hotelt építő Szalók Holding nevű cégben - adta hírül a Napi Gazdaság.

Az adóhatóság vizsgálata szerint a Strabag érdekeltségi körébe tartozó BRVZ Kft. ugyanis csak papíron fektetett tőkét a cégbe, valójában ez nem történt meg. A Strabagtól kapott információ szerint cégük nem tőkét emelt, hanem a projekt indításához adott kölcsönt az akkori fő tulajdonos HH Global Capital Partners nevű cégnek, 2005-ben. Ezt a pénzt viszont a HH tudtuk nélkül tőkeemelésre, nem pedig az építkezés finanszírozására fordította.

Tették ezt annak ellenére, hogy szerződés rögzítette a feltételeket. Az osztrák érdekeltségű építőipari cég egyébként 3 milliárd forintért elvégezte az egerszalóki fürdő megépítését, de a hotelberuházásra már egy olcsóbb ajánlatot adó céget választottak.

Az adóhivatal vizsgálata arra is fényt derített, hogy az Egri Építő Kft. ugyan felvett 100 millió forintot a fővállalkozó kiválasztására, de érdemi munkát ezért a sikerdíjért nem végzett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!