Gazdaság

2010.03.01. 18:54

Európa szegényei vagyunk

Londoni a leggazdagabb, s bolgár a legszegényebb térség az EU-ban. Észak-Magyarország is bőven elmarad az uniós átlagtól.

T. B.

Négy magyarországi régió is az utolsó húsz között szerepel az Európai Unió régióit GDP szerint rangsoroló listán. Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerint a válság kirobbanása előtt, 2007-ben a huszonhét tagország 271 régiója közül Észak-Magyarország a 260. helyen állt, az uniós átlag negyven százalékán. Abban az évben Belső-Londonban, az Európai Unió legtöbb értéket termelő régiójában csaknem 13-szor akkora volt az egy lakosra jutó évi GDP, mint a lista utolsó helyezettje, Bulgária északnyugati régiója, Severozapaden esetében – derül ki az uniós statisztikai hivatal felméréséből, amely a 2007-es adatok összegzésén alapul.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A felmérés szerint Heves megye GDP-je jócskán elmarad még az uniós átlag felétől is. Képünk illusztráció. Fotó: Ötvös Imre.
[/caption]

Az EU húsz legszegényebb térsége között négy magyarországi van: Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Dél-Alföld és Dél-Dunántúl. A legszegényebb régió a már említett bulgáriai Severozapaden, amelyen kívül további négy bolgár, hat román, valamint öt lengyel térség is szerepel a legelmaradottabbak között. A legnagyobb GDP-előállító régiók sorában brit, német, holland és dán térségek, a leggyengébben teljesítők között pedig kelet-európaiak találhatók

A vizsgált időszakban 24 ezer 900 egység volt az egy főre eső uniós átlag a vásárlóerőn mért GDP tekintetében. Ezt az adatot száznak véve Belső-London mutatója 334, Északnyugat-Bulgáriáé pedig mindössze 25,4 volt. A legszegényebb magyar régiók közül az Észak-Alföld mutatója 39, Észak-Magyarországé 40, a Dél-Alföldé 42, a Dél-Dunántúlé pedig 43. A legjobban teljesítő magyar régió, Közép-Magyarország mutatója 102,9, vagyis hajszállal az uniós átlag fölött van. Magyarország összes eredménye 62,6 százalék. Heves megye eredménye, akárcsak a korábbi években, jobb a régiós átlagtól, viszont messze jár az unióstól.

Prága és Pozsony is az első húszban

Az Eurostat felmérése szerint az említett Belső-London utáni második legfejlettebb régió Luxemburg (275), a harmadik Brüsszel (221). A negyedik helyen Hamburg található (192), az ötödik pedig Prága (172). Szintén az első húsz között – mégpedig a 12. helyen – található még egy közép-európai főváros, Pozsony (160). A jelentés megjegyzi, hogy egyes régiókban az egy lakosra jutó magas GDP-érték részben a nagyszámú naponta beutazó, ott dolgozó, de nem ott lakó ember munkájának köszönhetően keletkezik. Különösen jellemző ez a londoni City-re.


Az euróban kifejezett GDP-t alapul véve nem ennyire kedvező a helyzet, hiszen a 24 ezer 900-zal szemben itt hazánk átlaga 10 ezer 100 egység volt fejenként, amelyet csak a központi régió tudott felülmúlni 16 ezer 800-zal. A fejlettebb dunántúliak kilencezer euro fölött teljesítettek, ám a többi csupán 6300–6900 euro közötti eredményt ért el. Heves megye GDP-je körülbelül hétezer euro lehetett.
Amennyiben idősoros adatokat veszünk alapul, Észak-Magyarország teljesítménye hiába javult az utóbbi években, nemhogy közelítene az uniós szinthez, hanem távolodik, s egyre inkább visszaesik a rangsorban.

A felmérés szerint Heves megye GDP-je jócskán elmarad még az uniós átlag felétől is. Képünk illusztráció. Fotó: Ötvös Imre. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!