Gazdaság

2010.03.21. 14:49

Tiszta vizet az egészséges világért!

Természetesnek vesszük, hogy a jó minőségű ivóvíz a kellő mennyiségben mindig a rendelkezésünkre áll. Ez azonban nincs így, a pazarlás, a vizek szennyezése beláthatatlan következményekkel járhat.

Tóth Balázs

A víz világnapját minden évben március 22-én ünnepeljük, erről az ENSZ 47. közgyűlése 1992-ben döntött Dublinban. A cél az volt, hogy felhívják a világ figyelmét arra, hogy bolygónk édesvízkészlete nem kifogyhatatlan forrás. Tisztaságának megőrzése érdekében jóval nagyobb figyelmet kell szentelnünk a környezetünk védelmére is. A víz – amely valójában megalapozta az életet – meghatározza a mindennapokat, természetesnek vesszük, hogy a jó minőségű ivóvíz a kellő mennyiségben mindig a rendelkezésünkre áll.

Ez azonban nincs így, a pazarlás, a vizek szennyezése beláthatatlan következményekkel járhat. A jövő azon is múlik, hogy miképp gazdálkodunk a Földön meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk vizeinket. Az idén a világnap jelmondata: Tiszta vizet az egészséges világért!

– Az Európai Unió (EU) az édesvízkészletek megóvása érdekében 2000-ben alkotta meg a Vízkeret-irányelvet, azaz az EU vízalkotmányát. Ennek a szabályozásnak a célja, hogy 2015-re a felszíni és felszín alatti víztestek jó állapotba kerüljenek. Ez nem csupán a tisztaságot jelenti, hanem az élőhelyek minél zavartalanabb állapotát, s a megfelelő vízmennyiséget is.

- Az irányelv végrehajtására Magyarország most készült föl a vízgyűjtő-gazdálkodási terv elfogadásával, amelyet az Országos Vízgazdálkodási Tanács (OVT) állított össze, és a végrehajtását koordinálja – fejtette ki dr. Bánhidy Péter, a Heves Megyei Vízmű Zrt. vezérigazgatója, az OVT tagja.

A szakember elmondta, Magyarország a Duna vízgyűjtőjéhez tartozik, Heves megye pedig a négy részvízgyűjtő legnagyobbikához, a tiszaihoz. A Heves Megyei Vízmű Zrt. a részvízgyűjtőben vezető szerepet tölt be, mint a legnagyobb ellátott lakossági létszámmal rendelkező, kizárólagosan önkormányzati tulajdonban lévő szolgáltató.

– Magyarország fajlagos felszíni vízkészlete évente fejenként 11 ezer köbméter, amely az egyik legmagasabb érték Európában. A problémát az jelenti, hogy az összes vízhozam több mint 90 százalékát 24, külföldről érkező nagy és közepes vízfolyás adja. Az ország vízellátásában döntő szerepük van a felszín alatti vizeknek, ezért mindenképpen vigyáznunk kell rájuk mindannyiunknak – tette hozzá dr. Bánhidy Péter.

Kivételes látványosság a Vöröskő-forrás

A Vöröskő-forrás a Bükk hegység Vöröskő nevű hegyének oldalából ered, Felsőtárkány közelében. Évente néhány napig, tipikusan az olvadást követő időszakban aktív. Az elolvadó téli hó hetekig tekereg a mészkő alapú Bükk belsejében lévő barlangrendszerben, majd a tavasz közepén tör a felszínre. A kiszáradt forrást egy meleg nyári napon látva nehezen hihető, hogy milyen erővel tör felszínre a víz, de a forrás környékét övező, erőteljesen kibetonozott terület sejteti, hogy a karsztvíz milyen lendülettel tör ki a működés rövid heteiben. A forrásvíz iható, tiszta és hideg karsztvíz. A Vöröskő-forrás általában április végére kiapad, és az év további szakaszában teljesen kiszárad, június végétől már egyáltalán nem ad vizet. A Bükki Nemzeti Park március 27-én Vöröskő-völgyi forrástúrát szervez, amelyre március 26-ig lehet jelentkezni.

A vizek, különösen az édesvizek léte, használata életünk egyik legfontosabb tényezője. Miután a víz nem korlátlanul áll rendelkezésünkre, ezért ez a használat költségekkel is jár. A folyók, patakok, tavak vize, valamint a felszín alatti víz nemcsak természeti, hanem társadalmi, gazdasági értékeket is hordoz, jövedelemszerzési és ráfordítási lehetőségeket kínál.

Két hevesi kitüntetett

Víz világnapi ünnepségét Budapesten, a Balassi Intézetben tartotta a Magyar Víziközmű Szövetség pénteken. Az eseményen átadták a szakmai szervezet elismeréseit is. Idén a Heves Megyei Vízmű Zrt. két dolgozója is megkapta a legnagyobb díjat, az Emlékérmet. Ágó József, a vízmű hatvani üzemvezető főmérnöke, illetve Tőzsér István, a hevesi üzemegység művezetője is harmincéves munkájával érdemelte ki a kitüntetést.

Ez az erőforrás véges, ezért ahhoz, hogy a jövőben is mindenkinek jusson tiszta ivóvíz, és a folyók, tavak tájaink, életünk meghatározó elemei maradhassanak, erőfeszítéseket kell tennünk a felszíni és a felszín alatti vizek megóvásáért, állapotuk javításáért.

További részletek a Heves Megyei Hírlap hétfői számában olvashatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!