Gazdaság

2010.03.05. 06:02

Újabb csúcson a munkanélküliség

A közmunkaprogramok lezárultával ismét százak kerültek az utcára, egyre több a munkanélküli a megyében is.

T. B.

Januárban decemberhez képest kétezerrel többen, már 24 és fél ezren voltak állás nélkül, ezzel a gazdaságilag aktív lakosság 18 és fél százaléka volt regisztrált álláskereső. Az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ szerint a növekedés az élénk munkaerő-piaci mozgások következtében jött létre. Az építőiparban, vendéglátásban, mezőgazdaságban és szállításban érvényesülő szezonális hatások, továbbá az egyre szélesebb körben elterjedt határozott idejű szerződések lejárta növelte az állástalanok számát. A tavalyihoz képest mutatkozó emelkedés elsősorban a közcélú foglalkoztatásban érintettek számának növekedésével, s az ott is érvényesülő szezonalitással van összefüggésben.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Január végére 700 betöltetlen munkahelyre lehetett jelentkezni. Képünk illusztráció. Fotó: Ötvös Imre .
[/caption]

Heves megyében a munkanélküliek között többségben vannak a férfiak (közel 14 ezren), a legtöbben 8 általánossal vagy szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkeznek (8 ezer négyszázan, illetve 7 ezer 800-an). Sokan még csak kevesebb, mint három hónappal ezelőtt vesztették el állásukat, de ötezren vannak, akik majd’ fél éve, 5 ezer 700-an pedig 7–12 hónapja keresnek állást. Rendelkezésre állási támogatást 7500-an kapnak, de több mint nyolcezer fős azok tábora, akik semmilyen ellátásban nem részesülnek.


Ehhez képest megyénkben január elején 235 üres álláshely szerepelt a munkaügyi központ adatbázisában, a hónap végére hétszáz betöltetlen munkahelyre lehetett jelentkezni. Ezek nagy része támogatott álláshely, főként Heves környékén. Gyöngyös és Hatvan vidékén 230 helyre érdemes beadni az önéletrajzot, Egerben pedig további 100 munkalehetőséget kínálnak.

A régióban január folyamán közel 14 ezer álláskeresőt vettek nyilvántartásba, tizedével többet, mint decemberben, s négyezerrel többet, mint tavaly januárban. A belépők 95 százaléka már korábban szerepelt az álláskereső nyilvántartásban, a többiek voltak az első ízben jelentkezők. Mindez azt jelenti, hogy az Észak-magyarországi Régióban idén január végén 123 ezer regisztrált álláskereső volt, létszámuk a december végi 114,7 ezerhez képest nyolcezer-háromszázzal emelkedett, egy év alatt pedig 22 és fél ezerrel gyarapodott a táboruk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!