Gazdaság

2010.03.12. 20:53

Végre újjászületett a Buttler-ház

A megyeszékhely belvárosában álló, több száz éves barokk műemlék több mint húsz év lakatlan enyészet után újult meg.

K. J.

Fotós: GAL GABOR - FOTODA

Fotós: GAL GABOR - FOTODA

– Élő seb volt a város testén, s most ez a beteg szív újjáéledt, a seb begyógyult – hangsúlyozta Papp István a Buttler-ház pénteki ünnepélyes átadásán. Az épület felújítását végző tulajdonos Nívóber Kft. ügyvezetője kiemelte: mindez a Heves Megyei Önkormányzat, illetve a rekonstrukcióban résztvevők közös érdeme.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A műszaki átadás során a megrendelők és a szakemberek bejárták a megújult épület helyiségeit, s tetszéssel fogadták a látottakat. Fotó: Gál Gábor
[/caption]

Az ügyvezető – Sütő Andrást idézve – a beszélő kövek képében felvillantotta a több száz éves barokk műemlék gazdag múltját, amelynek kövei a kezdetekkor szemtanúi voltak a török időknek, majd a Rákóczi-szabadságharcnak, az 1848-as forradalomnak. Papp István elmondta: két alapvető követelménynek kellett harmonikus egységben megvalósulnia az épület átformálása során, a korszerűség igényének, illetve a hitelesség elvárásának.

Sós Tamás, a megyei közgyűlés elnöke is a történelmi pillanatot emelte ki, amelyben mindez a belváros ékszerdobozának képében valóra vált.
– Nemcsak megújult, hanem végre élettel és hasznos feladattal telik meg a ház, ami garantálja, hogy a korántsem könnyű viták után hosszú távon is lehet majd gondos gazdaként működtetni az ingatlant. A Buttler-ház közel negyedszázados enyészete után végre meglett az eredménye az összefogásnak, melyben a város és a műemlékvédelem igényei is teljesülhettek – tette hozzá.

A megyei önkormányzat tavaly februári határozata értelmében bruttó 417 millió forintért kulcsrakész állapotban veszi meg a megye a felújított patakparti ingatlant. A Kossuth utcai épületben a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális szervezete kap helyet, és ide költözik a Heves Megyei Europe Direct Információs Pont is. A tervek szerint a földszinti Megyegaléria kiállító- és közösségi tér is vonzó látnivalókkal várja majd az ide betérő érdeklődőket.

A felújítás során minden apró részletre ügyeltek. A szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, csonkaoromzatos lakóház utcai homlokzatához kelet felől klasszicista gyalogkapu és kocsibehajtó csatlakozik. Utóbbi bejárót az összedőlés előtt sikerült megmenteni. A földszinti kőkeretes ablakai cseppdíszesek, füles és szalagkeretesek. A földszinti helyiségei boltozatosak, az emeletiek síkfedésűek. Belül üvegborítású padló alatt láthatók a megvilágított eredeti alapfalak.

A XVIII. századi barokk stílusú épület nevét egykori tulajdonosáról, gróf Buttler János egri városparancsnokról kapta. A Buttler család 1711–1796 között volt az ingatlan birtokosa. A ház volt a Keglevich grófoké, majd Barkóczy püspöké lett, és 1835-től városi tulajdonba került. Az 1835-től 1887-ig katonai laktanyaként működő épület a XIX. században nyerte el mai formáját. Siketnéma intézet, internátus működött benne, azután 1949-től 1957-ig az egri városi múzeum, s a Dobó István Múzeum épülete. Az 1970-es években átalakították, a tetőterét beépítették. Az 1980-as évek végéig turistaszálló volt. Több mint húsz év lakatlan enyészet, s többszöri, hamvába holt kísérlet után jött el végre az újjászületés pillanata. Mindezt vasárnap programok sorával is megünneplik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!