Gazdaság

2010.05.25. 06:57

A vállalkozók nem hisztiznek

A hét végén Pétervásárán első alkalommal rendezték meg a Kontakt szakvásárt, ahol szlovák és magyar vállalkozók mutatkoztak be.

Barta Katalin

Pétervásárán az első Kontakt szakvásár szervezői már a múlt hét derekán látták, a többnapos esőzés miatt a focipályán aligha rendezhetik meg a péntek-szombaton zajló Kontakt szakvásárt, ezért a városi sportcsarnokban állították fel standjaikat a Szlovákiából és a péterkei kistérségből érkezett vállalkozók és szolgáltatók.

A programok pénteken délután szakmai konzultációval kezdődtek a kistérségi irodában, ahol Lakatos István, a Pétervására Kistérség Többcélú Társulás elnökhelyettese köszöntötte a kiállítókat. Beszédében hangsúlyozta: a rendezvény célja, hogy a szlovák és a péterkei kistérség vállalkozói megismerhessék egymás tevékenységét és elmélyíthessék a gazdasági kapcsolatokat.

Ezt követően Fülöp Gábor, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára tartott előadást a határ menti gazdaságélénkítés lehetőségeiről. Szombaton hat szlovák vállalkozó – köztük turisztikai szolgáltató, élelmiszeripari tevékenységet folytató, kovácsoltvas termékeket gyártó cégek – képviselői vonultatták fel termékeiket.

Valamennyien bizakodóan nyilatkoztak arról, hogy a jövőben szorosabbra fűzhetik együttműködésüket az itt megismert kistérségi vállalkozókkal, s hogy ebben segít a elérhető weblap, amelyen minden fontos adat megjelenhet a két térség gazdasági szereplőiről. A pétervásárai kistérségből huszonkét vállalkozó állított standot. Előadások hangzottak el a szlovák és a magyar adórendszerről, a cégalapításról, az erdőgazdálkodás időszerű kérdéseiről.

Eged István Pétervására alpolgármestere, – aki vállalkozó is – arra tért ki, hogy a rendezvény nemcsak azért fontos, mert a kétoldalú gazdasági élénkülés lehetőségét erősíti, hanem azért is, mert kitűnően példázza, hogy a szlovák és a magyar emberek között nincs feszültség, képesek és törekednek az együttműködésre, s ezt nem befolyásolja a nagypolitika hisztériakeltése.

Telek Balázs, a programot támogató nyertes európai uniós pályázat projektfelelőse elmondta: bár a schengeni határok megszűntek, a remélt gazdasági élénkülés nem, vagy csak alig következett be. Igaz ez a szlovák–magyar együttműködésre is. Ezen szeretnének változtatni a mostani szakvásár megrendezésével is.

Tőle tudtuk meg azt is, hogy a Pétervásárai Kistérség Többcélú Társulás és a szlovákiai Feled község együtt nyertek pályázatot a Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében „Közös szlovák–magyar marketing info-csatorna” címmel. A program fő célja a gazdasági versenyképesség növelése a határ mindkét oldalán. A nap folyamán számos kulturális program színesítette a rendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!