Gazdaság

2010.07.06. 12:20

Újabb ütem következik a bányabezárásban

A május-júniusi rendkívüli időjárás nehéz helyzet elé állította a gyöngyösoroszi bányabezárást és rekultivációt végző pécsi székhelyű Mecsek–Öko Környezetvédelmi Zrt. munkatársait.

T. B.

A jelentős mennyiségű és intenzív csapadék a feltárás alatt álló bányatérségeket sem kímélte, megnehezítve a fakadó bányavizek elvezetését, tisztítását. Az elmúlt időszakban a mintegy négyszáz méter mély mátraszentimrei aknát összekötötték a gyöngyösoroszi vízkezelő üzemtől induló öt kilométer hosszú Altáróval. Az érintett bányaszakasz újranyitására azért volt szükség, hogy el tudják végezni a korábban ideiglenesen bezárt bánya bányászati és környezetvédelmi jogszabályok szerinti végleges felszámolását.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Szivattyúzzák az iszapot. A sok csapadék megnehezítette a munkálatokat. Beküldött fotó
[/caption]


A munkálatok 2007 áprilisában kezdődtek, s most jutottak el abba a szakaszba, hogy megteremtették a kapcsolatot a két bányamező között. A nagy mennyiségű beszivárgó csapadékvíz azonban nem várt műszaki problémákat okozott. A normál körülmények közötti napi 3–4000 köbméter víz helyett a nagy esőzések miatt ennek kétszeresének tisztítását kellett több héten át megoldani. Szerencsére ez nem okozott nagyobb gondot, ugyanis a tavaly megkezdett, s idén márciusban befejeződött műszaki fejlesztések a víztisztító üzemet alkalmassá tették nagyobb mennyiségű – napi több mint 6000 köbméter – bányavíz fogadására, tisztítására. A bányavízkezelő üzem jól vizsgázott, hiszen a vizet ebben a kritikus időszakban is a hatóságok által kiadott engedélyekben szereplő kibocsátási határértékek alatti koncentrációban engedte a Toka-patakba.

A munkálatok második fázisában – a tervek szerint 2010 szeptemberétől 2012 végéig – elvégzik a szennyezett vizek túlnyomó részét adó mátraszentimrei bányatérség feltömedékelését. Emellett a kifolyó, immár kedvezőbb minőségű vizek ellenőrzött kivezetését biztosítandó, az Altárót teljes hosszában drénezik, alagcsövezik. A bányabezárást követően a kifolyó bányavíz az eddigi monitoring-tapasztalatok és a vízföldtani modellezés eredményei alapján jóval kedvezőbb minőségű lesz. Ennek köszönhetően az első időszakban a vízkezelés költsége csökken, hosszabb távon a vízminőség javulásával a kezelés is szükségtelenné válhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!