Gazdaság

2010.08.12. 05:32

Ép bőrrel lubickolhatunk a megyei strandokon

Megfelelőnek tartják a szakemberek a hevesi strandok vízminőségét, közegészségügyi színvonalát. Az üzemeltetők mellett a vendégek is sokat tehetnek a megfelelő állapotokért.

K. J.

A vizsgálatok szerint Heves megye kevesebb mint tucatnyi működő strandja közül az elmúlt években egy sem szolgált tömeges megbetegedés vagy járvány kiindulópontjául. A megyei tisztiorvosi szolgálat (ÁNTSZ) a nyári főidényben is rendszeresen ellenőrzi e helyeket. Még a strandévad-nyitók előtt részletes szemlét végzett a nyilvános fürdőkben. Az ellenőrzés kiterjedt a strandok és a környezet állapotára, a medencék és a járófelületek biztonságosságától az elsősegélyhely működéséig, a dolgozók, a személyzet munkarendjéig. Megnézték a kiszolgáló létesítmények és mellékhelyiségek, a WC-k és zuhanyzók megfelelőségét is. Mindenütt mintát vettek a töltővízből is.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Önfeledt pancsolás az egri termálfürdőben. A fürdőzők biztonságban érezhetik magukat a medencékben. Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

– A nyáron a tisztiorvosi szolgálat visszatérően és szúrópróbaszerűen ellenőrzi a strandok biztonságos működési feltételeinek meglétét – tudtuk meg dr. Pozsgai Szabolcs közegészségügyi osztályvezetőtől. Az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézete illetékesének tájékoztatása szerint a medencés közfürdők, a kijelölt természetes fürdőhelyek üzemeltetői jellemzően betartják az előírt közegészségügyi-járványügyi és balesetvédelmi szabályokat. Az ÁNTSZ több alkalommal is vizsgálja a medencék és a kijelölt természetes fürdőhelyek vízminőségét.

Heves megyében az idei szezonban kirívó rendellenességet e téren nem tapasztaltak. Az üzemeltetők mind a technológia, mind az élményelemek felújítására, korszerűsítésére gondot fordítanak. Ugyanakkor azért, hogy a nyaralás után kellemes emlékekkel távozzunk az adott fürdőhelyről, az üzemeltetőn és a hatóságon kívül a fürdővendégek tehetik a legtöbbet. A zöldterületek, szociális blokkok kulturált használatával, a zuhanyzók, lábmosók medencébe lépés előtti igénybevételével, a medencében való étkezés, dohányzás, italozás kerülésével.

– Nálunk a hét medence közül három rendelkezik korszerű vízforgatóval, ami folyamatosan tisztítja, fertőtleníti az úszók, fürdőzők vizét. A kisebbeket naponta leengedjük, és az újratöltés előtt kitisztítjuk, fertőtlenítjük. A nagyobbaknál kétnaponta. Mi is mintavétellel monitorozzuk a víz minőségét – mondta az egri strandot üzemeltető Eger Termál Kft. ügyvezetője, Szente János. Egy-egy nyári csúcsnapon akár hatezer ember is megfordul itt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!