Gazdaság

2010.08.17. 12:19

Már most is kellene a kereskedelmi gázolajár

A kereskedelmi gázolajár mihamarabbi bevezetését várják a hazai fuvarozók.

T. B.

Az már korábban eldőlt, hogy a közúti fuvarozó és személyszállító cégek az üzemanyagok literenkénti árából nyolc forint kedvezményt kapnak, de csupán jövő januártól. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) azonban még júliusban levélben fordult Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez annak érdekében, hogy a gázolajár mihamarabb csökkenjen. Gál András, a szervezet elnökségi tagja még nem tudott újabb fejleményről beszámolni az ügyben.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Aki megteheti, a környező országokban tankolja tele a kamiont. Képünk illusztráció. Fotó: Ötvös Imre
[/caption]


– Az árcsökkenéssel a költségvetés is jól járna, hiszen Magyarország földrajzi fekvésénél fogva fontos tranzitútvonal, ám az itteni üzemanyagárak magasabbak, mint a környező országokban, s ezzel jelentős előnyt hagyunk kihasználatlanul. Az átmenő kamionok a határ előtt és után tankolnak, s a magyarok is inkább külföldön vásárolják meg a gázolajat, mert ott kedvezőbb áron jutnak hozzá. A jelenlegi gazdasági helyzetben mindenki ott spórol, ahol tud – árulta el az egri Flott-Trans Kft. ügyvezető igazgatója.


Az MKFE már több hónappal ezelőtt figyelmeztetett, hogy a magas magyarországi kútárak miatt 2010-ben a magyar kamionosok üzemanyag-vásárlásaik hozzávetőleg felét külföldre viszik majd. Az értékesítés csökkenése nem csupán az itteni töltőállomások forgalmát csökkenti, de több tízmilliárdos jövedékiadó-bevételtől fosztja meg a költségvetést. Gál András szerint ez a jóslat bekövetkezett, hiszen az utóbbi időszakban drasztikusan visszaesett a hazai kutak forgalma, s ez a fuvarozók külföldi tankolására is visszavezethető. Minél tovább várnak tehát a kereskedelmi gázolajár bevezetésével, az államkasszából annál több pénz csorog ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!