Gazdaság

2010.08.31. 18:56

Naperőművet terveznek Hatvan mellé

A 6 hazai kis- és középvállalkozást tömörtő Első Magyar Napelem Erőmű Klaszter Hatvanban építené meg Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb napelem erőművét.

HEOL

 
A helyi önkormányzattal folytatott tárgyalások alapján mintegy 1000 családi ház és a helyi közintézmények energiaszükségletét biztosítaná egy 500 kilowatt teljesítményű naperőmű - közölte Horváth Attila, a klaszter menedzserea greenfo.hu portállal. A megvalósítás érdekében pályázatot kívánnak benyújtani a Nemzeti fejlesztési Ügynökséghez a Környezet és Energia Operatív Program keretében.

Az Első Magyar Napelem Erőmű Klaszter számításai szerint a fejlesztés közel 600 millió forint beruházását igényli. Ugyanakkor az a szándékuk, hogy közösen pályáznak a 25 ezer lakosú település önkormányzatával. Ily módon 60 százalékos, vagyis mintegy 400 millió forintos támogatás nyerhető el a projekt megvalósításához. A 2010 június 9-én alakult klaszter, legkésőbb 2010 októberében kívánja benyújtani a pályázatot - mondta Horváth Attila.


Az erőmű mintaprojekt lesz, referenciának szánja a beruházó. És ha minden megfelelően működik, egy harmincszor ekkora erőművet építenének ugyanott, azt már befektetési céllal.

Balogh László, a Megújuló Energia Szövetség elnöke a Magyar Rádiónak azt mondta, nem nagyon hallott még 50 kilowatt feletti teljesítményről, mert Magyarországon csak nagyon kicsi napelemes rendszerek működnek. Ennek az oka Balogh László szerint a rossz támogatási rendszer, emiatt ugyanis nem térülnek meg a befektetések.


A beruházó ennek ellenére nyereségre számít majd, nagyjából 10-15 éves megtérülési idővel. A Magyar Rádió úgy értesült, hogy a város területek adásával és az infrastruktúra kedvezményes vagy ingyenes átengedésével száll be a beruházásba.

Címkék#ipar#hatvan
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!