Gazdaság

2010.08.31. 05:52

Olcsó nyaralókat tessék

A nagyon olcsó, nyaralásra megfelelő házak még gazdára találnak, de az üdülők szinte féláron sem kellenek.

Tóth Balázs

Rendkívül olcsón lehet mostanában nyaralókhoz jutni, akárcsak az ingatlanpiac többi szegmensében, az üdülők területén is alaposan lementek az árak. Igaz, a kereslet is jócskán megcsappant irántuk. A Balaton környékén a korábbi normál áron lehet már luxusingatlanokhoz jutni, a Tisza-tónál pedig napjainkban szinte csak a régi parasztházak eladása pörög.


– Erre az évre most fejeződtek be az üdülővásárlások, legközelebb tavasszal vágnak majd bele, akik ilyen ingatlanhoz szeretnének jutni. Egyre alacsonyabbak az árak, tehát venni most érdemes. A Tisza-tó mellett eleve jutányos áron lehet nyaralót vásárolni, bár a családi házak és üdülőingatlanok között egyre inkább elmosódik a határ. A korábbiakban számított a hiteleknél, hogy családi háznak minősül-e az épület, hiszen csak arra adtak kölcsönt, nyaralóra nem. Most már semmire nem adnak hitelt, sokan meg nem is akarnak fölvenni, a rossz tapasztalatokból fakadóan. A közművek megvannak, de megfigyelhető, hogy a gáz már annyira nem fontos, inkább a vegyes tüzelésre, villanyra, kandallóra térnek át a lakók, mert az olcsóbb. A határok elmosódása abban is jelentkezik, hogy sokan téliesített ingatlant vesznek meg, vagy olyat szeretnének albérletbe kivenni – elemzi a Heol érdeklődésére a piacot dr. Mosolygó Lászlóné, az Erzsébet-M 2000 Kft. ügyvezetője.


A szakember elmondja azt is, hogy az üdülőpiacon még mindig a Balaton térsége vezet, de a Tisza-tó is népszerű, hiszen itt nem csupán fürdeni, horgászni, hajózni lehet, hanem van lehetőség a vadászatra is. Ezenkívül egész évben nyújt kikapcsolódási lehetőséget Eger, Egerszalók közelsége, a környék fitness-wellness szolgáltatásai, programjai. Egerszalókon még tartják az árakat az üdülőtulajdonosok. A hegyvidéken ingatlannal rendelkezők viszont nem tudnak könnyen túladni a házaikon, az elmaradó önkormányzati fejlesztések miatt a Mátra például nem igazán vonzó.

Elmaradoznak az üdülőkre vágyó külföldi vevők


Budapestiek, debreceniek vásárolnak leginkább a Tisza-tó környékén, a külföldiek már nem nagyon érdeklődnek, tájékoztat Pál Zoltán, az egri Duna House franchise-iroda vezetője. Eladó ingatlanok vannak, csak éppen vevő nincs rájuk sem ott, sem Mezőkövesden. Kereslet inkább a régi parasztházakra van, például Tiszanánán, de ott is négymillió forintba kerül egy jó állapotú. A felújításra szorulóhoz kétmillióért is hozzá lehet jutni. A debreceniek a víz, a közeli hegyek, a kerékpártúrák miatt érdeklődnek a tó iránt. Az olcsó házak gyorsan gazdára találnak, ám a 8–10 vagy akár 15 millióba kerülő nyaralók nem csábítóak, annyi pénzből már el lehet üdülgetni komolyabb helyeken, több éven át.

Mélyponton a balatoni árak

Dr. Mosolygó Lászlóné tapasztalata szerint a Balaton környékén mélyponton vannak az ingatlanárak, Fonyódon például jó helyen három nagy telket villával együtt százmillió forintért kínál az eladó, holott azon a környéken korábban a telkekért is harmincmillió forintot kértek. Siófokon a luxusingatlanok már a normál árnál tartanak, például belső medencés ház is 35 millió forintot kóstál. Abádszalókon a több mint tízmilliót érő kétszintes épületért is ötmilliót kell kifizetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!