Gazdaság

2010.11.03. 12:23

Drága volt az egy forint

Felszámolási eljárást indított a bíróság az egri Szent József Forrás Ásványvíz Palackozó és Forgalmazó Kft.-vel szemben. A cég milliókkal tartozik az egri önkormányzatnak is.

M. K.

Fotós:

Már lassan több mint másfél évtizede téma az egri ásványvíz palackozása és üzleti célú hasznosítása. A jó minőségű, egészséges vizek iránti igényt már korábban is felismerték, de mindeddig nem sikerült megbízható, gazdaságilag és szakmailag megfelelő partnert találnia a városnak. Az egri önkormányzat – amelyé a Szent József-forrás hasznosítási joga – eddigi megállapodásai közül egy sem vezetett sikerre. Az utolsó pályázat nyertese több millió forinttal tartozik az önkormányzatnak is, a Szent József Forrás Ásványvíz Palackozó és Forgalmazó Kft. ellen már felszámolást is kezdeményezett a bíróság fizetésképtelenség miatt.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] A vizet korábban olasz és kínai befektetők is palackozták volna, de nem sikerült velük megállapodnia az önkormányzatnak. Képünk illusztráció. Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

A kft. felszámolását egyik hitelezője, a szintén egri Energia-95 Szolgáltató és Kereskedelmi Bt. kezdeményezte. Pintér Benedek felszámolóbiztos kérdésünkre elmondta, hogy a felszámolás szeptember 15-én kezdődött, de még a cég pontos vagyonát illetően nem rendelkeznek minden információval.

A cégbírósági adatokból kiderült, hogy a csődbe ment vállalkozás kimondottan veszteségesen működött, hiszen 2007-ben és 2008-ban összesen 61 millió forintnyi mínuszt termeltek, illetve több százmilliós kötelezettségállományuk is a működésképtelenséghez vezetett.

Az önkormányzat 2004-ben egyezett meg a Szent József Forrás Ásványvíz Palackozó és Forgalmazó Kft.-vel. A 25 évre kötött szerződés szerint a cégnek egy forint plusz áfát kellett (volna) fizetnie literenként a palackozott víz után. A kft.-t hárommillió forint tőkével jegyeztették be 2004-ben, vagyis a hasznosításról szóló megegyezés megkötésének évében. A cég anyagi nehézségeit figyelembe véve az önkormányzat a szerződés felbontása előtt még részletfizetést és kedvezményeket is biztosított volna, ám továbbra is elmaradtak a kötelező térítések, így a megállapodást felbontották.

– A forrás vizét forgalmazó kft.-vel az önkormányzat illetékesei tavaly nyáron egyeztettek utoljára, de a tartozások miatt felmondták a két magánszemély tulajdonában lévő céggel a szerződést – mondta Lugosi Dénes, az egri polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási csoportjának vezetője. Kiemelte, hogy a föld alatt található víz hasznosítható része jelenleg le van zárva, viszont az a lakosság számára a Szent József Parkban található kifolyón fennakadás nélkül elérhető. A csoportvezető hangsúlyozta, hogy továbbra is keresik az alkalmas befektetőket, annak ellenére, hogy a legutóbb kiírt pályázatuk is eredménytelenül zárult.

Folyamatosan tárgyalnak potenciális befektetőkkel, de megegyezés még nem született. Ennek ellenére továbbra is dolgoznak azon, hogy az egri karsztvíz jó kezekbe kerüljön – zárta szavait Lugosi Dénes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!