Gazdaság

2010.11.24. 18:35

Megismétlődhet a Medgyessy-szindróma

Dr. Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke volt a Heves Megyei Közgazdasági Társaság szerda délutáni rendezvényének vendége.

Tóth Balázs

 Az elemző cég vezetője a megye gazdasági szakemberei, illetve főiskolai hallgatók számára tartott előadást Reformok tűzoltás helyett címmel a Hotel Egerben. A jelenlegi helyzetről elmondta, az ipart a német export húzza, problémás banki hiteleik inkább a cégeknek vannak, de ezek aránya is az uniós átlag alatt marad. Hangsúlyozta: a bajt a 2001-2006 közti hibás politika okozta.


– A válság vége felé járunk, a 2009-es hatalmas GDP-visszaesést, majd növekedést úgy látszik nem követi újabb lejtmenet. A számítások szerint a recessziót kirobbantó Egyesült Államok gazdasága áll vissza leghamarabb, még idén a megelőző szintre, ezt követi 2011-ben Németország, majd 2012-ben Magyarország és az Európai Unió. Magyarország a fogyasztás visszafogásával jól alkalmazkodott a helyzethez, itt esett legkevésbé a beruházások értéke – szögezte le dr. Vértes András.


– A kormány kitűzott céljai alapjaiban helyesek, de hiányoznak a végrehajtási eszközök és a források. Lehetetlen egyszerre egyensúlyt és adócsökkentést elérni érdemi kiadáscsökkentés és reformok nélkül. A kormány fölöslegesen ment szembe a piaccal, s vívott nagy csatákat. Folytatni kell a deficit és az államadósság lefaragását, s így is tartható lesz a 3 százalék körüli gazdasági növekedés – mondta el a GKI vezetője.

Vértes szerint világos, középtávú gazdaságpolitikára, a kiadási oldal reformjára van szükség a költekezés, az egyszeri források bevonása, s az alkotmánysértő megoldások helyett. Kifejtette, az adóátrendezéssel 150 ezren járnak igazán jól, az így keletkező 1200-1500 milliárd forinto költségvetési lyukat pedig egyszeri bevételekkel pótolják. Emiatt a vállalkozások nem fejlesztenek, a külföldi érdeklődőket pedig elriasztják, s szétverik a nyugdíjrendszert is. Úgy látszik, hogy nőni fog a strukturális deficit, 2011-re akár 5-5,5 százalékra is, emiatt veszélybe kerülhet az Euró 2016-os bevezetése is. Magyarország kockázatos pályán mozog, megismétlődhet a Medgyessy-szindróma, bár a mostani fedezetlen költekezés legalább adócsökkentésre megy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!