Gazdaság

2010.11.09. 16:58

Nőtt a veszteséges cégek száma Heves megyében

Egy gazdálkodónak köszönhetően mutatja a statisztika azt, hogy a Heves megyei cégek nyereségesebbek, mint az országos átlag.

T. B.

Az APEH szervezeti átalakításáról, az adózás idei tapasztalatairól tartott sajtótájékoztatót kedden a regionális adóhatóság.
Az eddigi kétszintű szervezetet a háromszinű modell váltja föl, megyei, regionális és központi igazgatóságokkal. Jövő januártól az APEH és a Vám- és Pénzügyőrség közös szervezetbe integrálódik.

– Október elsejétől az APEH egy önálló jogi személy lett. A Központi Hivatal végzi az elvi, szakmai irányítást. A megyei igazgatóságok csak a szakmáért felelnek, funkcionális feladatokat nem látnak el, az a regionális főigazgatóságokhoz tartozik. Utóbbiak egyedi ügyekben nem adhatnak utasítást a megyeieknek – fejtette ki Szalayné Ostorházi Mária, az APEH Észak-magyarországi Regionális Főigazgatóságának vezetője. Elmondta: a régióban 1268 munkatárssal dolgoznak, közülük csak 177-en vannak a régiós főigazgatóságon, Heves megyében 313-an.

Az APEH Észak-magyarországi Regionális Főigazgatóság Heves megyei igazgatója, Lukács György a megye gazdasági helyzetéről adott rövid tájékoztatást. Kiemelte, hogy Heves az ország népességéből 3,1 százalékkal részesedik, ettől az aránytól azonban mind GDP-ben, mind a foglalkoztatottak számát és a jövedelmeket tekintve, de a társaságok nettó árbevétele terén is elmarad. Egyedül a munkanélküliség aránya nagyobb, mint azt lakosságszám indokolná.

A társas vállalkozások tavalyi bevétele 946 milliárd forint volt, míg az egyéni, illetve EVÁ-s vállalkozók kasszájába 67,7 és 10,36 milliárd folyt be. Egy év alatt a hozzáadott érték és a belföldi értékesítés 10-11 százalékkal esett vissza, a korrigált üzleti eredmény 20, a nettó árbevétel 16, míg az export 24 százalékkal. A jövedelmezőséget, hatékonyságot tekintve Heves megye egy nagy adózónak köszönhetően több tekintetben felülmúlta az országos átlagot. Jobban teljesítettek a hozamot, nyereségességet, valamint a saját tőkéhez viszonyított hozzáadott értéket tekintve, de gyengébben a korrigált üzleti eredményt nézve.

Az APEH adatai szerint nőtt a megye veszteséges, s csökkent a nyereséges vállalkozásainak száma. A 11 százalékot javuló nyereségességi mutató egy adózónak köszönhető, amely jelentős szerkezetátalakítási támogatást könyvelt el, nélküle 29 százalékos a csökkenés. A veszteség 26 százalékkal nőtt. A 2008-as évhez képest a dolgozói létszám és a bérköltség 11, illetve 8 százalékkal esett, több lett a munkanélküli. A válság idején a legjobban a 18 legnagyobb vállalkozásnak ment, de a gépipar szenvedett, az ottani árbevétel negyedével esett. Az egyéni vállalkozások helyzete kismértékben változott, bevételeik és nyereségük is csökkent, de kevesebb lett a költségük és veszteségük is.

További részletek a Heves Megyei Hírlap szerdai számában olvashatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!