Gazdaság

2010.11.22. 16:01

Ugorhat az állásinterjú, ha fúj a szél odakint

Alulmotiváltság, önbizalomhiány, de aránylag jó önéletrajzok jellemzik a magyar munkavállalót - derült ki a Work Force Személyzeti Tanácsadó programjának összegzéséből.

HEOL

A cég szakemberei egy országos program során kísérleti jelleggel nyolc hazai városban nem általános ismereteket adtak, hanem személyre szabott tanácsadást tartottak mintegy száz munkavállalónak.

- Régi tapasztalatunk, hogy számos jó képességű munkakereső nem találja meg a helyét a munkaerőpiacon. Ezért fogtunk a kísérleti programba, ami nem általában foglalkozott a munkakeresés problémáival, hanem egy-egy adott ember személyes, konkrét lehetőségeit tárta fel. Gyakran elég egyetlen apróságon változtatni, hogy a kudarcból siker legyen – fogalmazott Csákvári Róbert, a Work Force ügyvezető igazgatója, aki szerint még mindig jellemző az önbizalomhiányos munkakeresők túlsúlya.

A program tapasztalatai szerint még mindig nem szívesen költözünk munkavállalóként a munka után, inkább a rosszabbul fizető, alacsonyabb kvalitású munkát választjuk, ha helyben maradhatunk. Ha pedig erősen fúj a szél, akár a munkaügyben előre megbeszélt időpontra se megyünk el.

Jellemző probléma, hogy az általában jó önéletrajzokban a jelentkezők a korábbi pozícióknál nem részletezték konkrétan a munkát, így a munkaadó nem tudhatta meg, mit is csinált például egy asszisztens ténylegesen az adott helyen. Hasznos, ha nem csupán a nyelvvizsga legmagasabb elért szintjét, de az aktuális használhatóságát is bemutatják például úgy, hogy passzív tudásként tüntetik fel a régen nem beszélt nyelvet. Ezek alapján a munkaadó ugyanis pontosabb képet alkothat a jelentkezőről, és így nőnek a felvételi esélyek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!