Gazdaság

2010.12.16. 20:37

TOP 50: negyedszer is együtt a legnagyobbak

Ünnepélyes keretek között mutatták be csütörtökön este a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egri székházában a szűkebb hazánk legnagyobb 50 vállalkozását ismertető kiadványt.

T. B.

Már hagyomány, hogy az év utolsó heteiben megjelenik a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága és a Heves Megyei Hírlap együttműködésével készülő, Top 50 nevet viselő kiadvány. Az összeállítás elemzi a megye gazdaságának állapotát, s hasznos információkat nyújt a gazdasági szakemberek számára az elemzéshez, tervezéshez.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Lukács György, Varga Ottó és Fülöp Gábor a kiadvány bemutatóján. Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

Fülöp Gábor, a HKIK főtitkára köszöntőjében elmondta, a füzet jó keresztmetszetet nyújt a megye gazdaságáról, és a döntéshozóknak is hasznos iránytű a helyes jogszabályok megalkotásához.

Varga Ottó, főszerkesztő-kiadóigazgató a gazdasági élet szereplői figyelmébe ajánlotta a Heves Megyei Hírlapot, amely jelentős információforrás a megyében mind a lakosság, mind a cégek számára.

Az APEH Észak-magyarországi Regionális Főigazgatóság Heves megyei igazgatója, Lukács György ismertette a Heves megyei cégek helyzetét.
– Tavaly elhamarkodottan jelentettük ki, hogy látszik az alagút vége, reméljük, hogy most már igazunk lesz. A 2009-es esztendő nem volt sikerév a megyei cégek számára, biztató viszont, hogy a bérköltség nem csökkent annyival, mint a dolgozói létszám. Csak a villamosenergia-ipar bővült, a legnagyobb vesztes a gépipar volt. A top 50-es kör jelentős adóbefizető, bízunk abban, segítik a kicsiket, hogy felnőjenek hozzájuk – hangoztatta előadásában Lukács György.

Az APEH idei első 11 havi adóbevételeinek fő számait sorolva örömét fejezte ki, hogy a régióban egyedüliként a Heves megyei befizetések növekedtek. A 2010-es Top 50 kiadvány elemzése szerint a 2008-ban beköszöntött pénzügyi és gazdasági válság 2009-ben teljesedett ki. Csökkent a gazdaság teljesítménye, nagymértékben romlottak az eredmények, növekedtek a veszteségek, illetve csökkent a foglalkoztatottak száma, nőtt a munkanélküliség. A cégek nettó árbevétele Heves megyében 16 százalékkal (946 milliárd forintra) esett 2009-ben 2008-hoz képest, az exportból származó bevétel pedig 24 százalékkal zuhant.

Heves megye gazdaságáról, szűkebb hazánk cégeiről részletes elemzést olvashatnak a Heves Megyei Hírlap pénteki számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!