Gazdaság

2011.05.06. 09:57

Aranytőke hatodszor is: bőven lesz dolga a zsűrinek

A hagyományokhoz híven idén is az egerszóláti Brezovay-kastély ad otthont az immár hatodik Aranytőke Borszemlének jövő pénteken.

K. G.

A kistérségi megmérettetésként indult, de mostanra az Egri Borvidék egyik legjelentősebb versenyévé fejlődött Aranytőke hű maradt eredeti célkitűzéséhez: a kistermelők számára külön kategóriában biztosítanak lehetőséget a részvételre. Minderről az egri Bikavér Borházban tartott sajtótájékoztatón esett szó.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Balról jobbra Tuza Ferenc nagymester, Fejes Sándor hegybíró és Verebélyi György polgármester. Nagy versenyre számítanak. Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

Mint arra Tuza Ferenc, a versenyt szervező Egerszóláti Olaszrizling Borlovagrend nagymestere felhívta a figyelmet, bár a verseny Szóláton lesz, az ünnepélyes eredményhirdetést ezúttal is más helyszínen, a demjéni falunapon, augusztus 13-án tartják. Verebélyi György, Egerszólát polgármestere szerint a versenynek már van mire építenie, miközben a kistermelők számára is fontos bemutatkozási lehetőség.

– Az Aranytőke minden második esztendőben nemzetközi Olaszrizling-verseny is. Bár az idén éppen „közbülső” évet írunk, így is 200–300 mintára számítunk, a szakemberekből álló zsűrinek vélhetően lesz tehát dolga bőven. Minderről már dr. Lőrincz György, a lovagrend főpohárnoka beszélt. Mint hangsúlyozta, a régió egyik legfontosabb értéke a szőlő- és a borkultúra, éppen ezért minden ilyen rendezvény különös jelentőséggel bír. Az ítészek a nemzetközi 100 pontos bírálati rendszerben osztályozzák a mintákat, s csak legfeljebb 30 százalékuk kaphat érmet, ami mutatja a verseny súlyát. A mintákat ma még le lehet adni a borvidékekhez tartozó hegyközségeknél is, hétfőn és kedden viszont már csak a szóláti hegyközségen 8 és 16 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!