Gazdaság

2011.05.20. 19:04

Fölösleges fejlesztések, szigorúbb költségvetés

Nincs összehangolt együttműködés a gazdaság és a térség többi szereplője közt, így nem lehet egységes gazdasági kormányzásról beszélni sem a megyében, sem a régióban.

HEOL

Eger a bor városaként él a köztudatban, noha érdemes lenne iparvárosként is tekinteni rá, és ehhez egységes fejlesztési elemeket rendelni – hangsúlyozta Fülöp Gábor, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára az Európai Parlament magyar tájékoztatási irodája által pénteken a gazdasági kormányzásról szervezett egri rendezvényen.

Fokozottabb uniós felügyeletet, de kiszámíthatóbb és átláthatóbb nemzetgazdasági költségvetéseket vár Pelczné dr. Gáll Ildikó európai parlamenti képviselő attól, hogy a magyar elnökség alatt már a célegyenesben tart a gazdasági kormányzásról szóló uniós szintű szabályozások véglegesítése. Júniusban kerül majd az Európai Parlament plenáris ülése elé a jogszabálycsomag. 

A gazdasági kormányzással kapcsolatos jogszabálycsomag 2012-ben léphet életbe. Ez a nemzeti költségvetések szigorúbb ellenőrzését hozza majd, bírságokat kilátásba helyezve a közös célokat be nem tartó tagállamoknak – tette hozzá Pelczné.

Fülöp Gábor szerint célszerűtlen, hogy a gazdaság szereplőinek véleményét nem kell kikérni beruházásoknál, hogy hol, hány kilométer utat újítsanak fel a megyében rendelkezésre álló évi szűk, pár százmillió forintos forrásból. S az oktatási rendszer, valamint a gazdaság igényeinek egyeztetése is hiányzik. Így az elmúlt években a régió térségi integrált szakképző központjaira fordított közel 10 milliárd forint harmada teljesen kihasználatlan fejlesztésekre ment el, miközben az elvándorlás, a szakképzett munkaerő hiánya egyre égetőbb probléma.

A megszorítások elkerülhetetlenek, ugyanakkor fékezik a gazdasági növekedést – vázolta az elterjedt válságkezelő lépés természetét Martin József Péter közgazdász-újságíró. Itthon a különadók és a magánnyugdíjpénztárak államosítása miatt idén kétszázalékos költségvetési többlet várható, ám nem tudni még, miként alakul a jövő a rendkívüli tételek nélkül – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!