Gazdaság

2012.05.05. 06:11

Nem lesz repce - nem lesz méz

Magasabb repceárat hoz az idei év, de ezzel a megyei termelők nem tudnak élni, termés nem lesz. A méhészeknek mézük lesz kevés.

t. b.

Alig van repce Heves megyében. Az elvetett 16 ezer hektárból csak 5400 hektáron jelentettek vis maiort a gazdálkodók, pedig a kár ennél sokkal nagyobb területet, a falugazdászok jelentése szerint közel 15 ezer hektárt érint. Az augusztus közepével kezdődő és november végéig tartó csapadékmentes időjárás egybeesett az őszi vetések idejével. Az őszi káposztarepce nagy része száraz és rosszul előkészített talajba került. A Magyar Agrárkamara szerint a 272 ezer hektár elvetett repcéből 164 ezer hektárnyi maradt az aszály és a fagyok miatt. A helyükre búza és napraforgó került.

[caption id="" align="aligncenter" width="360"] Archív fotó. A Végtelenbe veszve sárgálló repcemezőket idén Heves megyében bizonyosan nem lehet találni FOTÓ: AS
[/caption]

Vágner Ákos, a Heves Megyei Agrárkamara titkára szerint szűkebb hazánk speciális helyzetben van, hiszen gyakorlatilag nem maradt az olajnövényből. A Dunántúlhoz képest itt extra a helyzet, hiszen nem volt csapadék az év végéig, míg ott éppen a kelés időszakában kapott 20 milliméter esőt. A dunántúli és dél-alföldi megyékben a nagy hideg előtt jelentős, fél méteres hó is hullott, míg itt a mínusz 15 Celsius fokos hideg idején a repce vetéseket 5-10 centis hó borította. Azt is több helyütt lefújta a szél, ahogyan a tavaszi repcét is.

A megmaradt sárga mezők környékén rengeteg a méhész, de nem valószínű, hogy lesz pergetett méz.
– Tavasszal nem kell etetnünk, az a kicsi repce, a gyümölcs és a megmaradt akác a családok fenntartására elég lesz. Az viszont biztos, hogy akácmézből kevesebb lesz, hiszen országszerte károk keletkeztek. Van, ahol megmaradt az akácvirág, vándorolni lehet – ismerteti a helyzetet Biró Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Heves megyei szaktanácsadója.

Az akác az április eleji fagyok miatt a sík területeken, Heves környékén 90 százalékos kárt szenvedett, a domb- és hegyvidékeken még nem tudni, mennyi lesz a kiesés, de ott is legfeljebb a csodában lehet bízni. Az ottani bajt a korábbi hidegek okozhatták, hiszen a rügyek feketék, ki sem hajtottak. Gyorsbecslés szerint a kiesés ott is elérheti az 50-60 százalékot, tehát jóval kevesebb mézre lehet számítani.

Az, hogy kevés helyről hordhatják a mézet a rovarok, egy másik problémát is fölvet. Ha sokan gyűlnek össze, az méh-egészségügyileg is veszélyt hordoz magában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!