Gazdaság

2012.05.22. 11:09

Tovább zsugorodik Heves megye építőipara

A tavalyihoz képest ötödével, 2009-hez viszonyítva harmadára csökkent a cégek teljesítménye.

t. b.

Márciusban a hazai építőipar teljesítménye 12,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, az év első három hónapjában 11,2 százalékkal esett vissza a termelés a KSH szerint. Az ágazatok közül az épületek projektszervezése és szerkezetkész építése több mint negyedével esett vissza. Ezt a lakásépítések visszaesése, a kereskedelmi, iroda- és ipari ingatlanokon végzett nagy értékű munkák hiánya okozta.

Ezzel szemben az egyéb építmények ágazati termelése 12,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A növekedéshez a rendkívül alacsony bázis mellett az út- és vasútépítés alágazatba tartozó szervezetek termelésének csaknem 80 százalékos emelkedése játszott szerepet. A termelés közel kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 14 százalékkal csökkent tavaly óta. Kisebb az újonnan kötött, s a meglévő szerződésállomány is.

A Heves megyei székhelyű építőipari cégek teljesítménye márciusban meghaladta az egymilliárd forintot, ám ez harmadával kevesebb volt a tavalyinál, s harmada a 2009-es adatnak. Az első negyedéves visszaesés 21 százalék volt 2011-hez képest, a 2,45 milliárdos termelés csak a nógrádinál több.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!