Gazdaság

2012.05.22. 10:02

Van rosszabb a kilakoltatásnál - pertársaság szerveződik

Több mint százhúszezer adóst érintő problémát fogalmazott meg a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület.

HEOL

A 2010 tavaszán bevezetett kilakoltatási moratórium és a kvóta-rendszer bevezetésével az állam segíteni kívánt a bajba jutott adósoknak, illetve az ingatlanpiac védelmében megakadályozta az árveréseket, végrehajtási eljárásokat. Ez dicséretes, jó szándék az állam részéről, de jó szokásához híven ismételten elfelejtett hatástanulmányokat készíteni, hogy az általa hozott törvény milyen egyéb hatásokkal jár még az adósok részére - közölte a civil szervezet főtitkára. Kovács László szerint ezesetben kiderülhetett volna, hogy a végrehajtások felfüggesztése nem jelentette egyben a tartozások növekedésének felfüggesztését is. Ennek következtében az adósok tartozásai két-háromszorosára is duzzadtak,  jóval túllépve a fedezetek értékeit.

A főtitkár szerint az Eszközkezelőt létrehozása csak 30-35 ezer bajba jutott családnak jelent megoldást, a többi százhúszezer adós problémája megoldatlan marad.

A tiszta lappal kezdés lehetősége nem „úri passzió” - jegyezte meg Kovács László, hozzátéve. a bajba jutott adósok ingatlanuk elvesztése után még életük végéig fizetni fognak a banknak vagy a végrehajtónak. Ez a rosszul megkonstruált kilakoltatási moratórium és a kvóta-rendszer eredménye. Mivel az illetékesek nem reagáltak az egyesület megkereséseire, ezért az egyesület pertársaságot szervez, amely a helyi jogorvoslati lehetőségek szűkössége miatt az Unió bíróságához kíván kártérítésért fordulni.

Lehet, hogy hálátlanságnak tűnik a bajba jutottak részéről, hogy a bizonyos ideig biztosított lakhatásuk és hálájuk ellenére is perelnek, de van rosszabb a kilakoltatásnál is. Mondjuk az életük végéig történő, sőt még a gyerekeikre is háruló tartozások fizetése, pénzügyi függőségben tartásuk. Sajnos a kormányzat nem tervez újabb intézkedéseket a tartósan késedelemben levő adósok részére. Az adósok akarták a könnyítéseket, de nem ilyen módon és nem ilyen áron - összegezte a pertársaság szervezésének indokait az egyesület főtitkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!