Gazdaság

2012.05.15. 04:06

Végtörlesztés után: még olcsóbb a paneled

A devizahitelek végtörlesztése számottevően megemelte az eladott lakások számát 2011. negyedik negyedévében. Az élénkülést újabb csendes időszak követte.

g. r.

Az élénkülés csak a használtlakás-piacot érintette, az új lakások eladása tovább esett. A forgalomemelkedés nem járt együtt kiugró mértékű árváltozással: a tavalyi utolsó negyedévben, az előző három hónaphoz képest, csupán 1 százalékkal lettek drágábbak.

Az Egeringatlan értékbecslője, Hegyvári Zoltán elmondta: elsősorban a 10 millió forint körüli értékű lakások, irodák esetében tapasztalható némi élénkülés. Köszönhető ez elsősorban a kis- és középvállalkozásokat segítő Széchenyi-hitelnek. Ám ez csak az ötezer lakosnál nagyobb helységekben igaz. A kistelepüléseken a 4-5 milliós ingatlanok esetleg eladhatók, de ott is inkább jellemző a visszaesés. Az észak- és a dél-hevesi térségben pang az ingatlanpiac. A megyeszékhelyen nagyjából tartják magukat az ingatlanárak. A belvárosban 200 ezer forint körüli a négyzetméterár, a centrumtól távolabb, de téglaépítésű házban 160 ezer forintot kérnek. A panelekben viszont volt némi áresés, a korábbi 120 ezer forintos négyzetméterár helyett napjainkban jó, ha 100 ezer forintot lehet kapni a lakások egy négyzetméteréért.

Kínálat van, kereslet viszont most nincs
– Inkább a kisebb értékű ingatlanokat keresik. A végtörlesztés pezsdítő hatását igazán nem éreztük meg – mondta a gyöngyösi dr. Makkos Ingatlancentrum munkatársa. Arról is beszámolt: az a jellemző, hogy az emberek a nagyobb ingatlanjukat kisebbre cserélnék, és nagyon ár alá akarnak menni a vételkor. Ezért köttetik kevesebb üzlet.

Bővebben a Heves Megyei Hírlap keddi számában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!