Gazdaság

2013.03.10. 14:01

A finanszírozás még nem érte utol a megnövekedett igényeket

Nincs könnyű helyzetben az egri kórház központi laboratóriuma. Az ott dolgozók már nagyon várják, hogy új helyre költözhessenek.

Heol.hu

Miközben munkatársaik a nap 24 órájában a diagnosztika szolgálatában állnak, modern gépekkel, jól képzett szakemberekkel teszik a dolgukat, a finanszírozás nem követte az elmúlt évek betegforgalmi változásait – mondja dr. Szoboszlay István, a labor vezetője.


A főorvos kiemelte, a teljesítmény-volumenkorlát (TVK) alapján fizeti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a vizsgálataikat, ám az elmúlt években nagyon elment egymás mellett a valóban elvégzett és az OEP által teljes értékben elszámolt tesztek száma. Az igényelt járóbeteg-vizsgálatok csupán egyharmadát fizeti ki teljes értéken a pénztár.


– Szánalmas a laborkassza, és ezt több, folyamatosan változó tényező alakította így – véli a főorvos. – Egyrészt sok az indokolatlan, párhuzamosan, többször kért vizsgálat. Ez abból is adódik, hogy az orvosok az ellátás különböző szintjein nem mindig tudják, hogy kollégájuk az adott betegnél már elvégeztette az általuk kért tesztet. Ezen segíthetne az egységes egészségügyi adatbázis, például általánosan elérhető felhő-informatikai rendszer alkalmazásával.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Munkában a laborasszisztens. Sokat fejlődött az automatizálás az elmúlt évtizedekben FOTÓ: ÖTVÖS IMRE
[/caption]
Szakmai megítélésünk, hogy a betegellátás biztonsága mellett a laborkérések ésszerűsítésével a veszteségek csökkenthetők. Másrészt a finanszírozás reformjának, a TVK felülvizsgálatának elmaradásából adódik a gond. Az elmúlt évben változott a fekvőbeteg-ellátási terület. Gyöngyös és Hatvan elkerült az egri kórháztól. Borsod-Abaúj-Zemplén megye mezőkövesdi és ózdi régiójának hozzánk rendelése viszont érzékelhető betegszám-növekedést hozott, különösen a sürgősségi betegellátásban. Az ezzel összefüggő vizsgálati költségnövekedés ugyanakkor nem járt együtt arányos forrásbővítéssel.


Szoboszlay doktor reméli, hogy ez minél előbb megtörténik. Annál is inkább nagy szükség lenne erre, mert a jelenlegi TVK-t évekkel korábbi, már elavult statisztika alapján határozták meg, amikor még például a bélapátfalvi térségből nem Egerbe hozták a vizsgálati anyagot.
A központi laboratórium dolgozói mindezek mellett azt várják a legjobban, hogy az uniós pályázatnak köszönhetően megvalósuló kórházfejlesztés jóvoltából új helyre költözhessenek.

A jelenlegi épület, az abban lévő kis helyiségek már nem igazán alkalmasak a megváltozott labortechnológia kiszolgálására. A mai, robotizált laborautomaták nagyobbak, mint harminc-negyven évvel korábbi társaik, mind fizikailag, mint pedig szoftveresen össze vannak kapcsolva. A jelenlegi helyükön ezeket csak szűkösen tudják használni. Ráadásul a fejlesztés részeként megvalósul majd egy pneumatikus csőpostarendszer, amelyen keresztül gyorsabban és biztosabban jutnak el a laboratóriumba a sürgős feldolgozást igénylő minták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!