Gazdaság

2013.12.31. 07:45

A kormány hosszú távon számol a Mátrai Erőművel

Nem kell aggódni a Mátrai Erőmű jövőjéért, a cég ugyanis még új munkahelyeket is teremt a megújuló energiaforrások használatával, válaszolt Németh Lászlóné fejlesztési miniszter Horváth László kérdésére.

T. B.

Horváth László kormánymegbízott, országgyűlési képviselő decemberben Orbán Viktor miniszterelnökhöz intézett kérdést azért, mert a Gyöngyös térségében élők és dolgozók aggódtak a közvetlenül 2500 embert foglalkoztató Mátrai Erőmű jövőjéért. A képviselő szerint a csökkenő profit miatt a német többségi tulajdonosok a kivonulást fontolgathatják, ezért érdeklődött, mi a kormány terve az erőmű hosszútávú biztonságos működtetésével kapcsolatosan.

A szakminiszter, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter válaszában lényegében megismételte sorait, amelyeket még júliusban írt dr. Sós Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő hasonló beadványára. A politikus akkor azért intézett kérdést a fejlesztési miniszterhez, mert Horváth László kezdeményezésére felülvizsgálták a társaság MVM-mel kötött, az állami cég számára előnytelen szerződését.

A villamos-energia nagykereskedelmi ára ugyanis az utóbbi időben jelentősen esett, a több évvel korábban kialkudott felvásárlási ár így az idei piacit már jóval meghaladta. Némethné nyáron ezt figyelembe véve dr. Sós Tamásnak ki is fejtette, hogy a villamosenergia-piaci túlkínálat és egy új szén-dioxid szabályozás (az Európai Unió új kibocsátás-kereskedelmi rendszerének szabályozása – EU ETS) együttes hatására a Mátrai Erőmű Zrt. folyamatos racionalizálásra kényszerülhet, de középtávon nem tervez csoportos létszámleépítést.

A Mátrai Erőműben szénalapú fejlesztés egyelőre nem várható. Mindezek összhangban vannak az Országgyűlés által elfogadott új energiapolitikával.

Németh Lászlóné emlékeztetett arra, hogy a Mátrai Erőmű Zrt. közel 1000 megawattos kapacitásával, évi 6,5 terrawattóra villamos energiatermelésével Magyarország második legnagyobb áramtermelője, termelői működési engedélye 2025. december 31-ig hatályos. Az erőművet kiszolgáló, megbízhatóan üzemelő bányák (Visonta, Bükkábrány) élettartama változatlan termelési volumen mellett több mint 60 év. A térségben a lakossági szén iránti kereslet az elmúlt időszakban jelentősen növekedett, így mintegy 100 ezer háztartáshoz jut el a mátrai szén.

Az erőmű termelését döntőrészben a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) vásárolja meg a lakosság villamos energia ellátásának biztonsága érdekében. A társaság és az MVM között fennálló szerződések 2015-íg szóló hatálya meghosszabbítható. A Mátrai Erőmű Zrt. nyereségesen működik, a miniszter szerint képes a jelenleg foglalkoztatott munkaerő megtartására.

Fölelevenítette, hogy a Mátrai Erőmű Zrt. hozzájárul a karbonszegény hazai gazdaság létrehozásához, ezért a következő években a piaci helyzettől és a szabályozásoktól függően alapvetően szén-dioxid semleges – megújuló – beruházásokat tervez. E projektek a nap, a szél és a biomassza energiájának hasznosítására irányulnak. A társaság fejlesztései a megvalósítás időszakában középtávon közel 1000 fővel növelhetik a térségi foglalkoztatást.

Némethné leszögezte, hogy a kormány a Nemzeti Energiastratégiában rögzített megfontolásokkal összhangban a Mátrai Erőmű hosszabb távú fennmaradásával számol. A létesítmény működése a mai biztos alapokra építve jövőbe mutató, távlatosan fenntartható irányba fejlődhet tovább. A Mátrai Erőműre tehát munkaadóként és a biztonságos energiaellátásban is még sokáig számíthatnak a Heves megyeiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!