Gazdaság

2014.03.29. 13:40

Átadták a felújított hatvani Grassalkovich-kastélyt

Nemzetközi viszonylatban is egyedülállóvá vált a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum, amely egy év alatt teljesen megújult.

Heol.hu / MTI


Nem csak az otthonául szolgáló Grassalkovich-kastély pompázik újra a régi fényében: az intézmény látogatóbarát múzeum és egyben kikapcsolódást nyújtó élményközpont is, amely tudományos igényeket is szolgál, miközben szórakoztatva tanít.


A nemzeti színű szalag átvágásával Szabó Zsolt hatvani polgármester jelképesen átadta a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumot szombaton. Az ünnepségen részt vett Áder János köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is.
Avatóbeszédében Áder János államfő úgy fogalmazott: „mi, mai magyarok képesek vagyunk megújítani és továbbadni mindazt, amit elődeinktől örököltünk.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Fotó: Albert Péter
[/caption]
A kastély és a múzeum megújítói értéket teremtettek, a felújított Grassalkovich-kastéllyal és a benne működő múzeummal pedig nemcsak Hatvan, de az egész ország gazdagabb lett” – jelentette ki.
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pedig arról beszélt: ősrégi vágya volt a magyar vadásztársadalomnak, hogy legyen egy grandiózus, a magyar vadászati kultúra hagyományait méltón őrző múzeum. A múzeumban a vadászat mellett bemutatják a horgászati, halászati hagyományokat is, a honfoglaláskori pákászattól kezdve – tette hozzá.

Szabó Zsolt polgármester azt hangoztatta, hogy a múzeum három szempontból is kiemelten fontos: alapkő a magyar vadászati társadalomnak, a hatvaniaknak turisztikai vonzerőt és új munkahelyeket jelent, és fontos beruházás a vidék megélhetése szempontjából is. Emellett megjegyezte, hogy a kastély nagyon sokat jelent a környéken élőknek, a vadászoknak, horgászoknak.

A 250 éves hatvani Grassalkovich-kastély felújítása csaknem egy éve kezdődött. A Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum nem csak kívül, hanem belül is megújult: interaktív játék- és kiállítóterek, szimulációs játékok, a legmodernebb és legszórakoztatóbb technológiai megoldások várják a látogatókat. A kastély körüli díszparkot a Hatvanyak korának megfelelő kertkultúra szerint állították helyre.

A közparkként is üzemelő kertnek nem csak a növényei különlegesek: itt van a vadászati élménytér, ahol oktatói segédlettel kipróbálható a csapdázás, az íjjal történő vadászat és a lézeres vadászat is. A parkban található egy, a kotorékebek gyakorlását és versenyét szolgáló ún. műkotorék-pálya, valamint az élményteret a parkkal összekapcsoló 15 méter magasságból induló csúszda is.

A múzeum a vad megismerését, értékét, tiszteletét szolgálja tematikus és időszaki kiállításaival, valamint kipróbálható élményeivel. A vakok és gyengén látók, valamint fogyatékkal élők számára külön termet alakítottak ki, melyben interaktív és egyéb játékok segítik a tapasztalást és megismerést. A múzeum 3 szinten (pince, földszint, emelet) mutatja be, hogy a vadászat mindig is része volt az emberiség történetének, az emberi kultúrának.

Az intézmény Közép-Európában egyedülálló: egyszerre látogatóbarát múzeum és kikapcsolódást nyújtó élményközpont. Emellett pedig nemcsak bemutatóhely, de kutató műhely is, mely gyűjteményét folyamatosan fejleszti, és tudományos igénnyel feldolgozza. Mindemellett a múzeum szerves része marad a Kárpát-medence vadászati közéletének, egyebek között rendszeres rendezvényeinek köszönhetően.

Az épület alkalmas nagyobb rendezvények, fogadások és konferenciák lebonyolítására, de természetesen nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a beruházás kiemelten szolgálja Hatvan és környéke turisztikai célú fejlődését is, jótékony hatást gyakorol a város gazdaságára, és „visszaadja” a hatvaniaknak az életük szerves részét képező kastélyt is.
A Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum létrehozása, valamint a hatvani Grassalkovich-kastély rekonstrukciója és turisztikai célú hasznosítása beruházás összköltsége meghaladja a 3,1 milliárd forintot, amelyet 100 százalékban az Európai Unió és a Magyar Állam támogat az Új Széchenyi Terv keretében.

A fejlesztés lebonyolítása és teljes körű felügyelete a hatvani önkormányzat tulajdonában lévő Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum Beruházó Nonprofit Kft. feladata volt, a múzeumi funkciók kialakítását, a kiállítás szakmai terveinek elkészítését, valamint a kivitelezés koordinációját a Magyar Természettudományi Múzeum végezte.

Háttérinformáció az MTVA archívumából:

A Hatvan központjában álló kastélyt gróf Grassalkovich Antal építtette a középkori vár romjain 1754 és 1763 között, az épületet a helyi gazdasági uradalom központjának szánta. A kastélyt 1867-ben megvette a Hatvany-Deutsch-család, amelynek tagjai a középső részt lakókastélynak alakították át, majd az 1910-es években kívül-belül neobarokk stílusban felújították. A második világháború alatt a berendezést széthordták, a kastélyparkot elpusztították.

A front elvonulása után iskola és kórház működött az épületben, ami további átalakításokkal és rombolásokkal járt, ekkor tették tönkre a parkot, az ott lévő gyönyörű szobrokat és szökőkutakat. A kastélyt 1979-ben életveszélyessé nyilvánították és lezárták, csak az egyik szárnyában működhetett a városi művelődési központ. Az 1990-es években a főépület és a bal oldali melléképület külső homlokzatát renoválták, majd 2005-ben európai uniós támogatással az udvari homlokzatot helyrehozták, de a kastélyt teljes egészében mindezidáig nem újították fel.

A kormány 2011. július 15-i határozatában döntött arról, hogy a hatvani kastélyban hozza létre az országos magyar vadászati múzeumot. Novemberben úgy határozott, hogy a kastély főépületének és parkjának felújítására 3 milliárd forint fordítható az Új Széchenyi Terv keretében. Tervbe vették azt is, hogy a kastélyépület mellett megújítják a 2,5 hektáros kastélykertet, ahová a Kárpát-medencében őshonos növényeket telepítenek, és létrehoznak egy interaktív ökoparkot is.

A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság 2012 augusztusában járult hozzá, hogy a 3,15 milliárd forintos beruházást a Regionális Operatív Programok keretében megvalósítsák. A beruházás támogatási szerződését 2012 novemberében, a kivitelezői szerződést 2013 márciusában írták alá, a beruházás alapkövét 2013. április 10-én helyezték el.
A munkálatok eredményeként a kastély főépületének földszintjén kapott helyet a kastélytörténeti és a barokk vadászkonyhát bemutató kiállítás, a múzeumpedagógiai foglalkoztató terem, a szakértő érdeklődők a Tudástárban elhelyezett interaktív számítógépes programok segítségével lapozhatnak a vadászati szakirodalomban. A 11 méter belmagasságú földszinti-emeleti térben ismerhetik meg az érdeklődők a Kárpát-medence élőhelyeit, az itt élő vadfajokat, valamint a Kárpát-medence növény- és állatvilágát fotóinstallációk, lenyűgöző diorámák, természetfilmek és interaktív számítógépes játékok segítségével.

Az emeleten, a kastély egykori nagyszalonjában kapott helyet a Széchenyi Zsigmond-emlékszoba, a díszteremben láthatóak a világrekord gímszarvas-trófeák másolatai. A díszterem irányából közelíthetők meg a vadászat kultúrtörténetét, tárgyi kultúráját bemutató tárlatnak helyet adó szobák, a köztes pihenőkben interaktív számítógépes egységeken ismerkedhetnek meg a látogatók a hazai vadászírók műveivel, míg a kastély egykori fegyverszobájában korabeli eredeti fegyvereket tekinthetnek meg. 

A trófeaközpontú vadászatról és a trófeabírálatról szóló kiállítás elsősorban a szakmai érdeklődőknek szól, ahol bemutatják a főbb vadászati rendszereket, filmek segítségével a nevezetes trófeákat, vadásztörténeteket és a trófeabírálat módszereit.
A pinceszinten megvalósított panoptikumszerű kiállítás a hazai vízivad-vadászat és a halászat történetét dolgozza fel diorámák, 3D-s nyomatok, fotómontázsok, különböző vadászati-halászati eszközök, makettek és négy élőhalas akvárium segítségével. A kastély egykori mosodaépületében egyfajta játszóházat alakítottak ki a gyermekek számára, míg az egykori kazánházban kapott helyet a télikert, a látványíjászat, az interaktív vadászfegyver-kiállítótér, valamint a vadászati szimulációs játéktér, melyben lézeres célbalövést gyakorolhatnak a látogatók.

A Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum a Magyar Természettudományi Múzeum fennhatósága alá tartozik, legfőbb célja az évezredes magyar vadászati hagyományok bemutatása, valamint az, hogy az ifjúságot a természet szeretetére nevelje. A hatvani múzeumhoz hasonló intézmény Európában eddig egyedül csak Dániában volt látható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!