Gazdaság

2014.07.11. 15:49

A felszámolásnak 2 év alatt be kellett volna fejeződnie, de 12 éve tart

A völgybe betelepült vállalkozások fejlődését visszafogják a rendezetlen tulajdonviszonyok és az elöregedett infrastruktúra

Tóth Balázs

Fotós: Lénárt Márton

Fotós: Lénárt Márton

 Fénykorában kétezer, agóniájában 7-800 ember dolgozott a Bervában, ma pedig körülbelül 450 embernek ad munkát a völgyben működő huszonkét cég. A kapun kívül további négy vállalkozás 167 embert foglalkoztat. A Berva Rt. még ma is az egyik legnagyobb adótartozó, ugyanis a mai napig nem sikerült felszámolni, pedig a feladattal megbízott Cash & Limes Zrt. még 2002. május 15-én kezdte el a munkát. A romokon kinőtt cégek összesített árbevétele eléri a 12 milliárd forintot, fejlődni viszont alig tudnak.

– A 17 hektáros terület osztatlan közös tulajdonban van, az épületek „úszó telkeken” vannak, helyrajzi szám nélkül. Emiatt építési engedélyt sem lehet kiadni, a cégek uniós pályázaton nehezen indulhatnak, mert az ingatlan tulajdonosai között ott van a Berva Rt. A felszámolásának 2 év alatt be kellett volna fejeződnie, de 12 éve tart – ragadja meg a probléma gyökerét Juhász Attila, Felsőtárkány polgármestere.


A területet fejleszteni nem lehet, az 1960-as években kiépített vonalas közműhálózat ugyanakkor elöregedett. A gázt a mai napig nem lehetett bevinni, mert jogilag nincs út, nincsenek telekhatárok. Az áramot, a vizet és a szennyvizet egy belső szolgáltató biztosítja, a piacinál másfélszer magasabb áron. A drága szolgáltatás egyik oka a nagy hálózati veszteség.
A felsőtárkányi polgármester szerint nagy hiba volt, hogy a felszámolást nem a tulajdonviszonyok rendezésével kezdték. Hibásak a földhivatali térképeken szereplő adatok is.

A község önkormányzata korábban is próbálkozott már a terület rendezésével, egy területfejlesztési társaságot is létrehoztak, de nem jártak sikerrel. A felszámolóval sem jutottak dűlőre, hiába próbálták megszerezni az utat jelképes áron, nem adták nekik. A Cash & Limes Zrt. állítása szerint másfél évvel ezelőtt el is adták már valakinek az utat, illetve az egyéb építményeket, de ennek nincsen nyoma a földhivatali iratokban. Nem is lehetne, mert a tulajdonosoknak elővásárlási joguk lett volna rá, vagy jóvá kellett volna hagyniuk az adásvételt. A helyhatóság a helyzetet megunva úgy döntött, hogy a jogot hívja segítségül és kisajátítást indít a 2,9 hektáros területre.

– Az első lépés az út biztosítása, majd a telkek kialakítása. Ha lesz közút, akkor érkezhetnek a közműszolgáltatók, akik már versenyképes áron biztosítanák a vizet, az energiát. Az önkormányzatnak vállalnia kell ezt a lépést az ott lévő cégek, a településen élők és a saját érdekében. A vállalkozások tavaly 160 millió forint helyi adót fizettek be, s a település ennek – valamint annak, hogy az állami normatíva már elég a működési kiadásokra – köszönhetően 170 milliót költhetett fejlesztésekre, pályázati önerőre. Hogy a vállalkozások továbbra is talpon maradjanak, fejlesszenek és foglalkoztassák egyebek között a felsőtárkányi munkavállalókat, ehhez mindenképp rendezni kell a helyzetet – mondta Juhász Attila.
Hosszú távon egy ipari park létrehozása a cél, a 2014-2020-as tervezési időszakba prioritásként be is került az átminősítés. Úgy tűnik, forrás is lesz rá.

– A legnagyobb gátja a fejlesztéseknek a le nem zárult felszámolás, valamint a közműszolgáltatás. Az út és a közművek egy olyan cég kezébe kerültek, amely nem rátermett és nem elég tőkeerős a szolgáltatáshoz. Azt szeretnénk, ha utóbbiak szakszolgáltatókhoz kerülnének, olyanokhoz, amelyeknek van megfelelő hátterük, hogy versenyképesen szolgáltassanak és hárítsák el a műszaki problémákat – mondta el Virág László, a Platt 2003 Kft. ügyvezetője.

Mint kifejtette: a felsőtárkányi önkormányzat és ők is keresték a felszámolót az elmúlt években, ingatlanokat is vásároltak volna, de úgy vették észre, hogy a végleges rendezés nem szolgálta volna a felszámoló érdekeit, mivel szerinte irreális feltételeket és árakat határoztak meg. Úgy véli, ez a még mindig kártérítésre váró hitelezőknek sem jó.

– Volt elképzelés egy közös cégre, amely megvásárolta volna a területet, de az ügy a szennyvíztelepen bukott meg. Egy jókora tisztítómű van, amelynek az üzemeltetéséhez szakértelem szükséges. A Berva sok szennyező anyagot engedhetett le, amely az ülepítő medencében landolt. A több száz tonna szennyvíziszap ártalmatlanításával viszont nem tudtunk volna mit kezdeni – fejtette ki Virág László.

Marjasné Endrédi Zsuzsannától, a Cash & Limes Zrt. felszámoló biztosától megtudtuk, hogy a Berva felszámolási eljárása két ok miatt húzódott el. Egyrészt a fennmaradt környezetvédelmi kötelezettségek rendezése, azaz egy idegen telephelyen tárolt 700 köbméter iszap veszélyes hulladék ártalmatlanítása miatt, másrészt pedig a tizenkét évvel ezelőtti értékesítéssel kapcsolatos peres eljárás miatt. A hulladékot tavaly ártalmatlanították, a per pedig idén júniusban az egykori vállalatra nézve kedvező módon befejeződött. A felszámolás befejezése elől elhárultak az akadályok, s ezzel a cég előterjesztheti a bíróság részére a Berva Rt. f.a. felszámolási zárómérlegét.

– A zárómérleg vagyonfelosztási javaslatában javaslatot teszünk a felszámolási költségek rendezésére úgy, hogy az adós megmaradt ingatlanjai az adóhatóság, a OEP, a Bérgarancia Alap, Felsőtárkány önkormányzata, valamint a felszámoló szervezethez kerülnek – közölte Marjasné Endrédi Zsuzsanna.

Elmondta azt is: a Berva Rt. f.a. és a Berva-völgy területén az 1950-es évektől a Berva szolgáltatta az ivóvizet, a villamos energiát és gondoskodott a szennyvizek elvezetéséről, tisztításáról. Az energiaszolgáltatási tevékenységet a hozzá kapcsolódó eszközökkel a felszámoló 2010-ben nyilvános pályázaton értékesítette, ezzel az ellátás változatlan maradt, csak a szolgáltató személye változott.

Megjegyezte, hogy a Berva-völgybe beköltöző vállalkozások ennek ismeretében vásárolták ingatlanjaikat.
A vállalkozások a völgyben rendelkeznek saját udvarokkal, amelyeknek az épületek telkeivel való egyesítése – miután a mezőgazdasági művelésű területek már kikerültek völgyi ingatlanok közül – a tulajdonosok saját hatáskörében rendezhető, ennek jogi akadálya már nyolc éve, azaz 2006 óta nincs. A felszámolási eljárás befejezésével sem az energiaellátás, sem pedig az önálló telkek kialakítása nincs összefüggésben.

A felszámolás során a szinte valamennyi vagyonrészt terhelő zálogjogok miatt a hitelezők közül csak az ingó és ingatlan zálogjogosultak igényeit rendezték közel 112 millió forint értékben. A felszámolás során a tehermentes vagyonelemek értékesítéséből befolyó bevételek és a Bérgarancia kölcsön igénybevétele tette lehetővé a jelentős, 275 fős dolgozói létszám jogos bérkövetelésének teljesítését. A hitelezői igényből 2,387 milliárd forintot nem tudnak kielégíteni. Tóth Balázs

Kármentesítésre is szükség volna az ipartelepen
Környezetvédelmi problémákkal is szembe kell nézniük a Berva-völgyben napjainkban működő vállalkozásoknak. Nehézfémek, hűtőolaj emulzió, illetve egyéb szennyező anyagok kerültek a talajba, s ezért mindenképpen kármentesítésre volna szükség. Az ipartelep rendbetétele, a megközelíthetőség és az ottani közművek javítása ezzel együtt volna fontos. A területre zömmel egymással beszállítói kapcsolatot ápoló cégek települtek be, amelyeknek a válság miatt eddig jórészt a túlélés volt a céljuk – ezért is volt kecsegtető az olcsó ingatlan –, most viszont fejlesztésekbe fognának, de az Agria Vállalkozói Parkba beköltözni nincs esélyük.

A kamara is segíti a helyzet rendezését
Az önkormányzatoknak – merthogy Eger is érdekelt a bervai gondok megoldásában – a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is igyekszik segíteni. Fülöp Gábor főtitkár a nemrég tartott kihelyezett elnökségi ülés után egyebek között elmondta, hogy a megyeszékhely helyhatósága a völgybe vezető utat tetetné rendbe – állami forrásból. Ha pedig úgy nem megy, akkor a másfél kilométer hosszú öt számjegyű útszakaszt tulajdonba kérné és felújítaná, amely százmilliós kiadást jelentene. Ez tenné lehetővé a közvilágítás felújítását és a gázvezeték építését. A tárkányiak is szeretnének egy utat a völgy másik kijáratáig az erdei út helyett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!