Gazdaság

2014.07.10. 13:09

A siker záloga a csapatmunka

Várja a következő pályázati ciklust az egri nyomdaipari vállalkozás, az eddigi beruházásoknak köszönhetőek a cég sikerei.

HEOL

A napokban ünnepelte tizenötödik születésnapját az egri Varga Nyomda. A másfél évtized folyamán töretlen volt a cég fejlődése, s e megállapítás igaz még az utóbbi, gazdasági válsággal terhelt időszakra nézvést is. Mindig az elsők között igyekeztek igazodni a legújabb trendekhez, s nincs ez másként ma sem. Ennek köszönhető, hogy a recesszióból is megerősödve került ki a címkegyártásra specializálódott – megrendeléseik 90-95 százalékát teszik ki a címkék –, országszerte ismert nyomdaipari cég.

– Tavaly és idén is annak ellenére értünk el jelentős forgalomnövekedést, hogy a válság nyomai még érezhetők a gazdaságban, illetve a fő megrendelőink közé tartozó borászatokban. A szeszipari, borászati cégeknél még nincs igazi előretörés, hiszen a fogyasztás egyelőre nem igazán növekedett. Viszont új partnereket szereztünk, s nem csupán belföldön, hanem külföldön is, ami azért is fontos, mivel az exportunkon szeretnénk erősíteni – vázolta a tényeket és terveket Varga Zoltán ügyvezető.

Az elmúlt tizenöt évben pályázati források segítségével hajtottak végre beruházásokat. Az első Széchenyi Terv idején 340 millió forintos költséggel állítottak be nyomdaipari berendezéseket, majd 2007-ben újabb 120 milliót fektettek gépvásárlásba. A válságban több tízmillió forintot fektettek be gyártáselőkészítő és a belső irányítást segítő szoftverekbe. Ezek most hozzák meg gyümölcsüket, hiszen ezekre alapozva léphetnek ismét nagyot.

– A sajtóban az elmúlt időszakban sokszor elhangzott, hogy a 2014-2020-as időszakban az uniós források nagy részét gazdaságfejlesztésre fordítja az ország, ezen belül is főként a kis- és középvállalkozások profitálhatnak a támogatásokból. Ezeket a pályázatokat akarjuk kihasználni. Vannak terveink, hogy javítsuk szolgáltatásaink mennyiségét és minőségét. Szeretnénk minél jobban kiszolgálni partnereinket, és olyan fejlesztéseket végrehajtani, amelyek megfelelnek a következő évek igényeinek – tekintett előre Varga Zoltán.

Megmaradt a cég családi vállalkozás jellege

A Varga Nyomda elődje kis családi vállalkozásként indult. Huszonhárom esztendeje, 1991-ben V&V Print Kft.-ként kezdte meg a működését. Ma már negyven munkatársat foglalkoztatnak a tizenöt évvel ezelőtt épült székházukban. A családtagok azonban továbbra is jelen vannak a cég életében, hiszen Varga Zoltán ügyvezető, alapító ma már elsősorban a fejlesztésekkel és az ehhez szükséges pénzeszközök előteremtésével foglalkozik. Fia, Varga Krisztián a műszaki igazgatásra és a FLEXO technológiára szakosodott. Nagy Mária pedig általános igazgatóként és az ofszet részleg irányítójaként tevékenykedik.

 

Míg tíz évvel ezelőtt a kisebb és nagyobb vállalkozások is ragasztós címkét használtak, az utóbbi fél évtizedben utat törtek maguknak az öntapadós címkék, amelyek piaci aránya immár negyven százalék. Mostanában csak a nagy sorozatokat előállító borászatok, szeszipari cégek rendelik a hagyományos, íves címkéket, a kisebb vállalkozások az öntapadóst választják, de utóbbiak kerülnek a nagy cégek igényes, kis példányszámú termékeire is.

– Az öntapadós mellett szól szépsége, a papír kezelhetősége, a változatos technikai megoldások. Az aranyfólia, a dombornyomás, stancolási formák, a papírstruktúra ennél már jobban érvényesül, s szeretnénk elérni, hogy ezekből is ofszet minőséget tudjunk előállítani, akárcsak a hagyományosból – fejtette ki az ügyvezető.

Varga Zoltán mindig szépet akart létrehozni

A matematika-rajz szakon végzett Varga Zoltán még 1978-ban tette le a családi vállalkozás alapjait reklámgrafikusként, szitanyomó kisiparosként. Úgy véli, talán azért ért el a nyomdaiparba kívülről érkezetten is valamit, mert mindig is szépséget akart létrehozni. Soha nem becsülte le a kisgrafikának számító ital- és konzervipari címkékkel való munkát, amelyre szakosodott. A kifogástalan kivitelezésbe annyi energiát fektetett, mint a gyártáshoz szükséges, remekül funkcionáló nyomda megtervezésébe, megálmodásába. Meggyőződése ugyanis, hogy a környezet harmóniája, esztétikuma hozzájárul a termelés nívójához is.

A Varga Nyomdánál négy teljes állású grafikus-tervező felel azért, hogy a megrendelők minden elképzelését profi módon megvalósítsák. A világ vezető nyomdagép-gyártóitól beszerzett géppark mellett pedig kiváló kollégák állnak, akik váltott műszakban dolgozva tartanak lépést az egyre szaporodó megrendelésekkel.

Címkék#Eger#ipar
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!