Gazdaság

2015.02.24. 07:30

Ennyi céget még sohasem töröltek egyetlen hónap alatt

Az Opten céginformációs szolgáltató szerint újabb rekordok várhatók.

T. B.

Januárban sem tört meg a tavalyi év második felében indult cégtörlési hullám, közölte az Opten céginformációs szolgáltató. Adataik szerint januárban 4214 cég szűnt meg Magyarországon, ennyi társaságot még sohasem töröltek egyetlen hónap alatt, ez alapján idén újabb rekordok várhatók.

A megszűnt vállalkozások közül csupán 1700-at számoltak föl, amely a korábbiakhoz képest jó arány, ám még mindig magas, hiszen ezek a cégek a hátrahagyott adósságaikkal más vállalatok létét veszélyeztetik. A cégalapítási kedv stagnált, az első hónapban 2104 új társaságot jegyeztek be. Ez kedvező folyamat, kiszűrik az eleve bedöntésre játszó cégvezetőket.

Az Opten cégfluktuációs indexe, amely egy adott időszakban törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez, fél éve 13-14 százalék körül mozog – januárban 13,92 százalék volt. Megyei szinten a legmagasabb fluktuációt Szabolcs, Komárom és Heves produkálta, megyénk indexe meghaladta a 16,5 százalékot. Januárban Hevesben 32 céget alapítottak, erre pedig 97 megszűnés jutott. A múlt hónapban harminckét vállalkozás ellen indult felszámolási eljárás.

T. B. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!