Gazdaság

2015.08.10. 17:55

Nem árt sietni a beruházásokkal

Aki nem hívja le az uniós támogatást az év végéig, annak saját zsebből kell befejeznie vállalt fejlesztését.

Tóth Balázs

Heves megye Már csupán huszonhat milliárd forint európai uniós támogatás kifizetésére, a leszerződött összeg 12,7 százalékára várnak a megyei pályázók. Heves megyében a pályázati honlap szerint eddig 182 milliárd forintot kaptak meg a pályázó szervezetek, a leszerződött összeg pedig 208,5 milliárd forint. A megyében a legnépszerűbbek a régiós operatív program kiírásai voltak, ezekre 1154 pályázat érkezett be az elmúlt években, s összesen 133,4 milliárd forintot igényeltek az önkormányzatok, vállalkozások és a különböző civil szervezetek. Végül 457 támogatási szerződés jött létre 73 milliárd forint értékben, ebből már 68,3 milliárdot ki is fizettek számukra.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Az egri vár legnagyobb értéku fejlesztése a késedelmes projektek listáján is szerepel. Az elhúzódás oka volt, hogy többször is változott az intézmény fenntartója.
[/caption]

A Környezet és Energia Operatív Program keretében nyerték a második legtöbb pénzt a megyei pályázók, 44,3 milliárd forintra kötöttek szerződést, ebből már 37,2 milliárdot sikerült is lehívni, viszont az operatív programok közül itt a legnagyobb összegű a lemaradás. A Gazdaságfejlesztési Operatív Programban az ezer nyertes pályázó a 36,8 milliárd forintból 32,35 milliárdhoz jutott hozzá, míg a Társadalmi Megújulás Operatív Program 771 nyertese a 27 milliárd forintból már csak négymilliárdot vár. Arányaiban a legrosszabbul, 75 százalékon a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program kifizetései állnak, a 22,7 milliárd forintból 17 milliárdhoz jutottak hozzá a pályázók. A Közlekedés Operatív Programban mindössze öt Heves megyei pályázat nyert, 3,8 milliárd forintot, ebből még majd’ félmilliárd forintot nem fizetett ki az EU.

Tavaly év végéig a teljes uniós keret 87 százalékát kifizették Magyarországon, ezzel a régióban a második helyen állt, közölte a KPMG júniusi tanulmánya. Jelenleg a 2007-2013-as időszak kifizetési szintje 7903 milliárd forinton áll, kevesebb mint 300 milliárd forintot kell az idei év végéig kifizetni a teljes keretösszeg lehívásához.

A NORDA Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség nemrégiben fórumot tartott Egerben a 2007-2013-as fejlesztési időszak tennivalóiról, valamint a 2014-2020-as tervezési időszak Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjáról (TOP). Török Zoltán, a NORDA ügyvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az idei év végéig minden pályázatot be kell fejezni és el kell készíteni az elszámolását, le kell hívni a pénzt, különben elesnek a támogatástól a pályázók. Aggodalomra ad okot, hogy hetente 10-15 kedvezményezett kéri a megvalósítási időszak kitolását. Az ügynökségnek viszont nincs elegendő apparátusa arra, hogy novemberben és decemberben túlzott igényeknek tegyen eleget.

Fel kell készülni az őszi pályázati dömpingre

Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke a NORDA fórumán kifejtette, bár sok Heves megyei projekt még nem fejeződött be, bízik abban, hogy a teljes elnyert összeget le tudják hívni. A megye a TOP-ban 41,6 milliárd forinthoz, Eger pedig 15 milliárd forinthoz jut, ezeket 2020-ig helyben használhatják föl. Ez a pénz ugyan kevésnek is mondható, de biztos. Nagy a felelősség, hogy olyan fejlesztésekre költsék, amelyek növelik a megye versenyképességét. A tervezéskor ezer projektjavaslat érkezett a megyei önkormányzathoz, amelyek forrásigénye a rendelkezésre álló összeg háromszorosát is elérte. Érdemes felkészülni a pályázatokra, hiszen idén ősszel jönnek a kiírások, s hétmilliárd forintot év végéig le is kell kötni.

– A 2014-2020-as időszakban a közcélú fejlesztések esetén csak köztisztviselő vagy állami, önkormányzati cég alkalmazottja végezheti a projektmenedzseri feladatokat, s az ezzel kapcsolatos költségeket is a megvalósítás arányában lehet lehívni. Újdonság lesz, hogy 2018-ban az EU ellenőrzi a vállalt indikátorok teljesítését, s szankcióként pénzt vonhat el az operatív programoktól. Ebből a visszavett pénzből finanszírozzák például a Horizont 2020 uniós kutatás-fejlesztési és innovációs programot, amelynek alap keretet nem is állapítottak meg – mondta el Török Zoltán. A fórumon az is elhangzott, hogy a projektek elszámolható költségei is csökkennek.

Ezek is érdekelhetik