társadalmi célú foglalkoztatás

2017.06.27. 15:53

NGM: a kormány ösztönzi a társadalmi célú foglalkoztatást

6,5 millió és 250 millió forint közötti összeget lehet nyerni pályázaton üzletileg fenntartható projektekre

Mediaworks Online / MTI

6 milliárd forintos keretből ösztönzi a társadalmi célú vállalkozásoknál megvalósuló foglalkoztatást a kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) keretében a felzárkózó régiókban – mondta ma Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára.

Hozzátette, a 2018 szeptemberéig tartó kétlépcsős programban először a társadalmi célú vállalkozásnak minősítést kell szereznie az üzletileg fenntartható elképzelésére, majd a tanúsított ötlettel pályázhat konkrét támogatásra 6,5 millió és 250 millió forint közötti összegre.

A sajtótájékoztatón a helyettes államtitkár ismertette, hogy eddig 133 társadalmi célú vállalkozás szerzett minősítését, közülük 80-an már támogatási igényt is adtak be. Ezen kívül több vállalkozás is felvette már a kapcsolatot a minősítő szervezettel.

A programban azok a vállalkozások vehetnek részt, amelyek friss alkalmazottainak legalább fele hátrányos helyzetű vagy megváltozott munkaképességű. Ezek mellett a GINOP lehetőséget biztosít a társadalmi vállalkozás termékeinek, szolgáltatásainak fejlesztésére is.

Az NGM helyettes államtitkára emlékeztetett arra, hogy márciusban 15 milliárd forint keret nyílt meg visszatérítendő támogatásra ugyancsak a társadalmi célú vállalkozásoknál megvalósuló foglalkoztatás ösztönzésére.

Megszólalt Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke is, aki elmondta, hogy a Heves megyei tarnabodi elektronikus hulladék-bontó üzemüket szeretnék bővíteni, fejleszteni. A szükséges minősítést már megkapták, és 17 millió forint támogatásra pályáznak. A bontóba kerülő eszközök egy részét még érdemes javítani, majd újra forgalmazni. A megsemmisített alkatrészekből ékszereket, ruházati kiegészítőket készítenek, és ezek iránt van piaci kereslet – fogalmazott az ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!