Heves megye

2018.01.11. 17:18

Megnyitották az évet: néhol átlag feletti a megye gazdasága

Beruházásokban, ipari termelésben jól teljesített a megye, de a cégek előtt nagy kihívások állnak.

Tóth Balázs

Az elmúlt évben jól teljesített a megye gazdasága, több volt a beruházás és nagyobb az előállított érték. Egyebek közt erről, de a vállalkozások és az intézmények előtt álló feladatokról is megemlékeztek a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján. Elismeréseket is átadtak a megye vállalkozóinak, a szakképzésből részt vállaló szakembereinek.

Egerben, a Kepes György Művészeti Központban tartotta gazdasági évnyitó rendezvényét a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Az ünnepségen zenés műsort adott Szabó Attila Kossuth-díjas előadóművész és családja, valamint divatbemutatóval népszerűsítették a Mindenkinek legyen egy ünnepi magyar viselete kezdeményezést. Az Örökség Alkotóműhely, az Everblue, illetve az Attila Shoes munkáit mutatták be a vállalkozóknak.

Az évnyitón előbb dr. Bánhidy Péter, a megyei iparkamara elnöke köszöntőjében kifejtette, a megye gazdasága a válság után ugyanúgy újjáéledt, mint a két alkalommal is leégett Kepes Központ épülete. Kiemelte, 2017-ben az egy főre jutó beruházások értéke és az egy főre jutó ipari termelés is meghaladta az országos átlagot.

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt hangsúlyozta, sokat javultak az ország makrogazdasági mutatói, bízik abban, hogy ez folytatódni fog. Növekedtek a bérek, az uniós kifizetések, csökkent a közfoglalkoztatottak száma. Persze fontos az adózás, az egészségügy, az oktatás, a nyugdíj és az infrastruktúra, ha ezek is jók, akkor van rendben a gazdaság. Úgy vélte, el kell érni az uniós átlagbérek 60-70 százalékát, hogy a kivándorlás megforduljon. A következő években fontos lesz a tudás frissítése, a kutatás-fejlesztés, az élelmiszeripar, az energia szektor, a nemzetközi kapcsolatok.

 

Fülöp Gábor, a HKIK főtitkára a megye gazdasági teljesítményéről és a cégek előtt álló kihívásokról adott áttekintést. Bérlakásokra, a digitális tudás fejlesztésére, gépesítésre, bérrendezésre, a toborzás átalakítására lesz szükség. A megye ipara már a fejlesztés irányába tart.

Heves Megye Gazdaságáért Díjat kapott az Élpak Zrt. Idén is jó évet zárnak, ezen az úton szeretnének járni. Palik Tibor vezérigazgató elmondta, a cég idén 32 éves, kezdetben palackozás-technikai gépek gyártásával foglalkoztak, de a parádi gyógyvizet is palackozzák és forgalmazzák, a 2000-es évek közepe óta a turisztikában is érdekeltek. A Mátrában az elsők között ruháztak be, bobpályát létesítettek, átépítették a Mátra Campinget, hozzájárultak a Mátra idegenforgalmának fejlődéséhez.

Szintén Heves Megye Gazdaságáért Díjat a Sárvári Kft. Halász Zsuzsanna, a Sárvári Cukrászda és Fagyizó tulajdonosa kifejtette, a szakmaszeretet viszi előre a céget, a legjobb visszajelzés az elégedett vendég. Mindig tanulnak, fejlődnek, reagálnak az új trendekre, megfelelnek a diétás elvárásoknak is, de a hagyományt továbbviszik, ma is a nagyszülők receptjei szerint készülnek a fagylaltok, pogácsák, igaz, modernebb technológiával. Új anyagok is beépülnek fajtaválasztékba.

Heves Megye Innovatőre Díjban részesült Képe Tibor, a Prémium Autóház Kft. ügyvezető igazgatója. Mint mondta, a megyében az elsők között forgalmaztak hibrid és elektromos autókat, de elektromos töltőállomást is létesítettek. Nagy az igény erre a technológiára, a választást befolyásolja a környezettudatos magatartás, az állami támogatás, a töltőállomások terjedése. Ennek érdekében fejlesztettek, képezték szakembereiket az autók javítására, a tanulóképzésre is nagy hangsúlyt fektetnek.

Elismeréseket kaptak a szakképzésért sokat tevő szakemberek

Az ünnepségen több elismerést is átadtak a Heves Megye gazdaságáért és a Heves Megye Innovatőre díjakon kívül. Kamarai Munkáért Díjat kapott Bíró Ferenc (Agria Color Kft.) Csontos Sándor (MKB Bank egri fiókigazgató), Nagy Norbert (Centervill Kft.), Kármán Árpád (Arboréta Kft.), Kiss Attila (Csollány Kft.), valamint Urbán Orsolya (HKIK szakképzési referens). Heves Megyei Szakképzési Díjban részesült Molnár György (IQ Pont Gimnázium igazgatója), Dányi Imre (Damjanich János Szakgimnázium szakoktatója), Balogh Tamás (80-as Cukrászüzem), Szilákné Balajti Katalin (Eötvös József Református Oktatási Központ igazgatóhelyettes), illetve Kovácsné Ózsvári Szilvia (SBS Kft. HR vezető). Ezüst koszorús mester oklevél járt Szabó Zoltánnak (Szépítész Eger Kft.).

Korrekt partnerek

Kilenc vállalkozás tíz Korrekt Partner Védjegyet vehetett át a rendezvényen. Az új korrekt partnerek: AC/Alliance Kft., Bakondi István László karosszériajavító, Balázs Szerszámház és Szerviz Kft., Kővári Tamás építőipari egyéni vállalkozó, Mádava Góvinda Kft., Dr. Potsay Csaba személyszállító egyéni vállalkozó, Távfelügyelet Support Kft., Gyöngyplast Kft.

Ajánlófotó: Gál Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!