Anyagi háttér

2018.05.23. 17:24

166 milliárd eurós büdzsével számolhat jövőre az EU, a migrációra is jut belőle

Az Európai Bizottság előterjesztette a 2019-re vonatkozó költségvetési tervezetet, melynek összege 166 milliárd euró, az ideinél 3 %-kal magasabb. A költségvetés kiemelten kívánja kezelni a migrációval kapcsolatos kérdéseket.

Günther Oettinger uniós költségvetési biztos a költségvetés bemutatásakor elmondta, hogy a tervezet egy erősebb és ellenállóbb európai gazdaságba való beruházást irányoz elő, és előmozdítja a szolidaritást és a biztonságot is az unió határainak mindkét oldalán.

Az uniós bizottság ezért jövőre is kiemelten kívánja kezelni a migrációval és a határigazgatással kapcsolatos kérdéseket.

A bizottság többek között támogatni szeretné a közös európai menekültügyi rendszer reformját, a határigazgatás jobb biztosítása érdekében pedig meg kívánja erősíteni az új határregisztrációs rendszert, az Európai Határ- és Parti Őrség, és az Európai Unió Menekültügyi Ügynökségének munkáját, illetve a határigazgatási és vízumkérdésekkel foglalkozó egyéb ügynökségeket.

A törökországi menekülteket támogató uniós eszközre 1,5 milliárd eurót szánnak azért, hogy a Szíriában és a régió más területein zajló konfliktusok elől menekülők részére továbbra is élelmiszert, oktatást és lakhatást biztosítsanak. Annak érdekében, hogy a migráció kiváltó okait kezeljék, az unión kívüli országokkal való partnerségi keret végrehajtását is biztosítani szeretné.

Oettinger elmondta, hogy a gazdasági növekedés támogatására 2019-ben 80 milliárd euró kötelezettségvállalást terveznek. Jövőre az ideihez képest 8,4 százalékkal magasabb összeg, 12,5 milliárd euró áll majd rendelkezésre kutatásra és innovációra a tervek szerint.

Több mint 10 százalékkal több pénz, 2,6 milliárd euró jut az oktatásra az Erasmus+ keretében, 36,4 százalékkal magasabb összeg, 3,8 milliárd euró az infrastrukturális hálózatokra, és további 233,3 millió euró az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésre.

A bizottság várakozásai szerint a mezőgazdasági politika finanszírozása is stabil marad, és az ideihez képest 1,2 százalékkal többet, közel 60 milliárd eurót tesz majd ki.

Az uniós biztos részletezte azt is, hogy a költségvetés új kezdeményezéseket is támogatni kíván. Például 11 millió eurót biztosít az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozására, 245 millió eurót az európai védelmi ipari fejlesztési program létrehozására, és 5 millió eurót az új Európai Ügyészség felállítására a határon átnyúló bűncselekményekkel – többek között a csalással, a pénzmosással és a korrupcióval – kapcsolatos nyomozás céljából.

A bizottsági tájékoztatás szerint a 2019-es uniós költségvetési tervezet minden program tekintetében két finanszírozandó összeget tartalmaz: kötelezettségvállalási előirányzatot és kifizetési előirányzatot. A kötelezettségvállalási előirányzat az egy adott évben szerződésekben vállalható összegeket, míg a kifizetési előirányzat a ténylegesen kifizetett összegeket jelenti. A jövő évre szóló tervezet összege kötelezettségvállalási előirányzatokban 166 milliárd euró, kifizetési előirányzatokban pedig 2018-hoz képest 3 százalékkal magasabb, 149 milliárd euró.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!