dinamikus fejlődés

2019.01.09. 07:00

A gépesítésen és a szakképzésen múlik Heves megye jövője

Az ipari termelés jelentősen bővült, csökkent az álláskeresők száma.

Tóth Balázs

A ZF Hungária Kft. új gyáregységgel bővült Egerben Fotó: MTI/Komka Péter

Több mutatóban is jelentősen előrelépett Heves megye gazdasága 2018-ban. A gazdasági ágak közül változatlanul a gépipar, élelmiszeripar, a kereskedelem, turizmus és az energia-, víztermelés bír kiemelt jelentőséggel. A megye gazdasági teljesítményét jól jellemzi, hogy az országos ipari termelés értékéből évek óta egyre növekvő arányban részesedik, a KSH szerint 2018. októberig a megyei székhelyű ipari vállalatok teljesítménye hat százalékkal emelkedett, a jelentős iparral rendelkező térségek közül ennél nagyobb értéket csak Budapest tudott felmutatni.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara összefoglalója szerint a megye hazai és növekvő mértékben világpiacra termelő cégei óriási versenyben vannak. Az itt gyártott autóalkatrészekből egy autó 30 százalékát össze lehetne rakni, amellett Hatvanban található az önvezető autók jármű-elektronikai gyártásának egyik vállalata.

Dr. Bánhidy Péter, a HKIK elnöke szerint lényegében kifogytak az érdemi hazai munkaerőpiac tartalékai, ezért a termelékenységet a meglevő dolgozók továbbképzésével és nagymértékű technológiai fejlesztéssel, robotizációval lehet megoldani. A termelékeny gépek megjelentek a cégeknél. A megye gazdasági fejlődését tükröző beruházások volumenindexe az elmúlt öt év tekintetében meghaladta az országos átlagot. Míg 2017-ben Heves megyében 172,6 milliárd forint értékben ruháztak be a vállalatok, addig tavaly októberig majdnem 110 milliárd forint értékben zajlottak beruházások Hevesben. Új gyáregységgel bővült például a ZF Hungária Kft. Egerben, de más nagy cégek is jelentősen bővítettek.

Heves megyében a foglalkoztatottak száma 2017-ben 124,2 ezer volt, ez tavaly novemberre a KSH szerint majdnem 132 ezerre növekedett, igaz, az alkalmazottak száma (68,4 ezer) csak kismértékben emelkedett. A munkanélküliségi ráta tavaly novemberben 4,8 százalékos volt a munkavállaló korú népességhez viszonyítva a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint. Az álláskeresők száma tízezer alá, 9782-re csökkent, egy év alatt nyolcszázzal lettek kevesebben.

A ZF Hungária Kft. új gyáregységgel bővült Egerben Fotó: MTI/Komka Péter

Míg 2017-ben a Heves megyében alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 274 ezer 778 forintra nőtt, ez 2018 első három negyedéve alapján 301 ezer 182 forintra emelkedett, a nettó átlag pedig 200 ezer 285 forint volt a KSH szerint. A bérek elmaradnak az országos átlagtól, a KSH szerint az emelkedés mértéke 11 százalék volt a megyében, míg az országos átlag 11,7 százalék volt.

A kamara összefoglalója szerint a vállalkozások nettó árbevétele 2018-ban tovább emelkedett, közel hetven százalékát továbbra is két ágazat, a gépipar és a kereskedelem, szolgáltató szektor bonyolította. A megye gazdasági életében továbbra is meghatározó a nagyvállalkozások szerepe, ugyanis az igen kisszámú nagyvállalkozás a megyei nettó árbevételnek közel hattizedét, az export kilenctizedét, a belföldi eladásoknak is közel kéttizedét produkálta, s e cégek biztosították a hozzáadott érték több mint felét is. A vállalkozásoknak mindössze 1,4 százalékát kitevő 100 középvállalkozás részesedése a teljesítménymutatókból az elmúlt évhez képest szinte minden tekintetben valamelyest javult.

Több vállalkozás a megyében

A HKIK elemzése szerint az egri, a hatvani és a gyöngyösi körzetben működik a megyei összes befektetett saját tőke kilenctizede, és ezzel összefüggésben itt jön létre a hozzáadott érték 89 százaléka is. E három járásban lényegesen több a vállalkozás, mint a megye egyéb részein, itt működik a társaságok nyolctizede. Ugyanakkor a megye északi és déli területein működő – főleg magyar tulajdonú – vállalkozások – például az SBS, vagy a Mátrametál – is erőteljes gépberuházásokat hajtottak végre, ami esélyt jelent a meglévő munkaerő megtartására.

A KSH szerint a Heves megyei vállalkozások száma tavaly novemberben meghaladta a 48 ezret, ebből a társas vállalkozások száma kilencezer-egyszázat tett ki, ami kétszázzal csökkent egy év alatt, viszont egyre több volt az egyéni vállalkozás, ami az összes vállalkozás számát is emelte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!