foglalkoztatás

2018.06.02. 08:05

A nőkbe és lányokba való befektetés segítené az államok gazdaságát

Egy elemzése szerint, ha több nő dolgozhatna világszerte, az százbilliós nyereség lenne.

A nemek közötti bérszakadék miatt a globális gazdaságot akár 160 billió dolláros veszteség is érheti – figyelmeztetett a Világbank szerdán közzétett jelentése a férfiak és nők fizetése közötti különbségek felszámolását sürgetve.

Ennyi a különbség a munkaképes korúak egész életének összesített keresete és azon összeg között, ami akkor jönne ki, ha a nők is annyit keresnének, mint a férfiak.

A nőkbe és lányokba való befektetés segítené mind a magas, mind az alacsony jövedelmű államok gazdaságát – emelte ki a jelentés szerzője, Quentin Wodon, a Világbank vezető közgazdásza. „Mindenkinek hasznára lenne a nemek közötti egyenlőség” – mondta a Thomson Reuters Foundationnak.

A 160 billió dollár a globális bruttó hazai termék mintegy 2 százalékát teszi ki, és globálisan egy személyt illetően átlagosan 23 620 dollár különbséget jelent.

A számításhoz a jelenlegi munkaerő kereseti potenciálját vették figyelembe 141 országban.

A Világbank szerint a nők a globális humán erőforrásnak mindössze 38 százalékát teszik ki és gyakorlatilag minden országban akadályokkal küzdenek a munkaerőpiacon.

A nők kisebb valószínűséggel jutnak fizetett munkához, mint a férfiak, és ha igen, nagyobb valószínűséggel dolgoznak részmunkaidőben, a szürkegazdaságban vagy az alacsonyabb bérezésű foglalkozásokban – mutatott rá a jelentés.

A munkáltatók világszerte alaposan megvizsgálták az elmúlt hónapokban a férfi és a női munkavállalók fizetése közötti különbségeket. Egyes országok, mint Norvégia, úttörők a nemi kvóták bevezetésében: közel 500 vállalatnál követelték meg, hogy vezető testületükben a nők arányát 40 százalékra növeljék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!