Járvány

2020.03.18. 07:59

A repce piacát is bedöntheti a járvány

Az olaj árának zuhanása magával ránthatja a gazdák eddig stabil bevételi forrását.

Bár az elmúlt években a szántóföldi növények közül a repce piaca állt a legbiztosabb lábakon, az olajárak rendkívüli csökkenésével veszélybe kerülhet a termény ára és értékesíthetősége is.

Van még remény, de az árak már elindultak lefelé – írja a Magyar Nemzet újságírója, Köpöncei Csilla.

Az, hogy mélyrepülésbe kezdett az elmúlt hetekben a kőolaj világpiaci jegyzése, a hazai szántóföldinövény-termesztőket is érzékenyen érintheti.

A kőolaj részben a koronavírus miatti kereslet csökkenése, részben pedig a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és partnerei közötti együttműködés megszakadása miatt veszített értékéből.

Szaúd-Arábia ugyanis árháborút indított Oroszország ellen, miután kudarcba fulladt az OPEC és partnerei szakminisztereinek egyeztetése. A túlkínálat visszafogásáról szóló egyezmény nélkül a mostaninál is jelentősebb tétel kerülhet a piacra, a koronavírus miatt világszerte elrendelt forgalom-, illetve áruszállítási korlátozások pedig tovább csökkentik a kőolaj iránti keresletet.

Karanténban a fuvarozók

A kormány eredeti szándékával szemben egészségügyi karanténba kerülnek az olaszországi fuvart teljesítő magyar sofőrök – tette közzé a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE). Az érdekképviseleti szervezet jelezte a problémát, és az innovációs tárca megalkotta a hivatásos magyar gépkocsivezetőkre vonatkozó új, az MKFE javaslatait is magába foglaló szabályozást. Eszerint az Olaszországból érkező, Covid–19 fertőzés gyanúját nem mutató, tünetmentes gépkocsivezetők, miután beléptek az országba, elvégezhetik a lerakodást, a lerakóhely előírásainak figyelembevételével. A gépkocsivezetők ezt követően kötelesek a lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön megkezdeni a hatósági házi karantént. A gépjárművezető azonban a 14 napos kényszerpihenő letelte előtt is vállalhatna újabb fuvarfeladatot, ha nincsenek légúti tünetei, láza vagy egyéb panasza, és ezt a munkáltatója is így ítéli meg. Ezután a felrakóhelyről a legrövidebb úton kellene elérnie a járványidőszakra kijelölt tranzitútvonalat, és azon haladva – legfeljebb az azon kijelölt benzinkutat igénybe véve – hagyhatja el az országot. Mindezek akkor érvényesek, ha erről az illetékes járványügyi hatóságot, vagyis a karanténra vonatkozó határozatot hozó járási hivatalt értesíti. Az MKFE hangsúlyozta: a fentiek jelenleg még csak javaslatnak tekinthetők, érvényre csak azután jutnak, ha megszületik és életbe lép a jogszabály. (J. Gy.)

Az olcsóbb olaj, valamint a közlekedés visszaeséséből következő keresletcsökkenés a bioüzemanyagok piacán is nagy változásokat hozhat, ami az olajos növények és a kukorica esetében is áreséshez vezethet.

Bár messze még a betakarítás, és szerencsés esetben az aratásig a világpiaci viszonyok is rendeződhetnek, pillanatnyilag nincs okuk az optimizmusra a szántóföldinövény-termesztéssel foglalkozó gazdálkodóknak.

A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint a repce jegyzése a párizsi tőzsdén máris reagált a keresletcsökkenésre.

Míg ja­nuár elején a repcemag májusi jegyzése még 420 forint körül alakult, mára 380 forint alá csökkent a termény értéke az árutőzsdén, az augusztusi jegyzések ára pedig a 360 forinthoz közelített március első hetében. Az olajos mag értéke azóta is folyamatosan csökken.

Rossz hír ez a hazai gazdálkodóknak, hiszen az elmúlt években rendre a repce volt az, amelyet a jelentős keresletnek köszönhetően stabilan magas áron lehetett értékesíteni. A termelők közül sokan ezzel a terménnyel kompenzálták a gabonapiac ingadozásai miatti kiesést.

Az Agrárszektor.hu az agrarheute.com elemzését szemlézve rámutatott: a január közepén elért árszinthez képest két hónap alatt 18 százalékot veszített a repce az értékéből. Hasonló a helyzet a többi olajos mag és növényi energiahordozó piacán is: csökkent a szójabab, a szójaolaj, a pálmaolaj és az etanol ára is.

A szakemberek szerint rövid távon áremelkedésre nem kell számítani, a koronavírus miatti keresletcsökkentést vélhetően a repce szenvedi meg igazán, a szója piacán a betakarításig még rendeződhetnek az árak.

Sokkal olcsóbb lesz az üzemanyag

Talán még soha nem látott mértékben, szerdától a benzin literenkénti nagykereskedelmi ára bruttó húsz forinttal csökken, míg a gázolaj bruttó 15 forinttal kerül majd kevesebbe a Holtankoljak.hu szerint. Így a 95-ös benzin literenkénti átlagára 328 forint, a dízelé 345 forint lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában