körkép

2020.03.25. 07:00

Az állatvédők kapták a legtöbbet az adóból Heves megyében

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is mindenkinek elkészítette a személyi­jövedelemadó-bevallásokat. A beadások határideje május 20-a, addig lehet az adó egy százalékról is nyilatkozni.

Gidai Zsanett

Ebben az esztendőben is rengeteg civil szervezet vár az adózók felajánlásaira. Magánszemélyként az idén is dönthet úgy, hogy a megfizetett személyi jövedelemadójának egy százalékát felajánlja egy regisztrált civil szervezetnek, további egy százalékát pedig valamely technikai számmal rendelkező vallási közösségnek – olvasható a NAV honlapján.

Tavaly több mint százezerrel kevesebben döntöttek úgy, hogy civil szervezethez juttatják az adójuk felajánlható egy százalékát. Az elmúlt évben összesen 1,69 millió magánszemély nyilatkozott, míg 2018-ban 1,8 millióan tettek így. Annak ellenére, hogy csökkent a felajánlók száma, az összeg nőtt, tavaly 8,77 milliárd forint került a civil szervezetekhez, szemben az azelőtti 8,25 milliárddal.

A legmagasabb ­összegű szja-felajánlást a Heves megyei szervezetek közül a Füzesabonyi Állatvédő Alapítvány kapta, mintegy 8,4 millió forintot, összesen 1451 magánszemélytől. A második legmagasabb összeg az egri székhelyű Állatokat Védjük Együtt Alapítványnak jutott, nekik 8 millió 277 ezer forint járt, ez az érték 1818 adózó felajánlásából jött össze. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a gyöngyösi gyepmesteri telepet is üzemeltető szervezet került. Az Új Nap Közhasznú Egyesületnek 1268-an ajánlották fel adójuk egy százalékát, ami 5,4 millió forintot jelent.

Ezeken kívül szűkebb hazánkban tizenöt olyan szervezet van, amelyek milliós összeghez jutottak. A ­tizenöt szervezet közül nyolc egri székhelyű. Úgy tűnik, az iskolák támogatására is sokan gondolnak, hiszen a nyolc szervezet közül hat valamelyik egri iskola alapítványa.

Egerhez és Gyöngyöshöz hasonlóan a megye nagyobb városaiban is az állatmenhelyeké a legnagyobb összeg. Hatvanban a Kutyaszív Állatmentő Közhasznú Alapítvány 378 adózótól kapott 2 millió 137 ezer forintot, Hevesen pedig a Befogad-Lak Hevesi Állatmenhelynek 269-en szavaztak bizalmat, és ezzel 1,1 millió forintot.

Érdekesség lehet még, hogy az országban a legnagyobb összeg a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért létrehozott szervezetnek jutott, ez 165 millió forint. Heves megyében egymillió forint felett csak két egészségügyi intézménynek járt pénzt. Az ­egri Markhot Ferenc kórház támogatására nyitott számlára 1 millió 317 ezer forint érkezett, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház civil szervezet pedig 3 millióval gazdálkodhatott e forrásból. Még a gyöngyösi Autisták Egyenlő Esélyeiért Alapítványa tudott több embert megszólítani, nekik 453 magánszemély szánt összesen 2,5 millió forintot.

Idén pedig 30 ezer 707 civil szervezet várja a felajánlásokat. A kedvezményezettek listája a NAV honlapján meg­található.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!