Beruházás

2019.04.10. 14:00

Az ország legnagyobb naperőművét adták át Bükkábrányban

Évről évre változik a listavezető, most a bükkábrányi a csúcs.

Tóth Balázs

Ünnepélyesen is átadták az ország legnagyobb naperőművét Bükkábrányban. A 32 hektáron elterülő 22,6 megawattnyi beépített kapacitású erőművet a Mátrai Erőmű Zrt. tulajdonában lévő Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. hozta létre 5,4 milliárd forintból. Az erőmű február közepén készült el, azóta tesztüzemben, a hónap eleje óta pedig élesben működik, s már sikerült megközelítenie a majdnem 20 megawattos névleges kapacitását.

Orosz Zoltán, a Mátrai Erőmű Zrt. erőmű fejlesztési és stratégiai igazgatója hangsúlyozta, a vállalat stratégiájának másfél évtizede részei a megújuló energiaforrások: a biomassza, az energiaültetvény és a napenergia. Az első naperőművet 2015-ben hozták létre Visontán. Bükkábrány meddőhányóinak rekultivációjában szerepe van az erdőgazdálkodásnak, a mezőgazdaságnak is, de erre a helyre naperőművet álmodtak meg. A projektcégben a tulajdonos másfél milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre, a Gránit Bank pedig négymilliárd forintos hitelt biztosított. Fél év alatt el is készült a fejlesztés, amely jelenleg a legnagyobb fotovoltaikus erőmű Magyarországon. Bükkábrány már nem csak bányászati, hanem erőművi telephely.

Dr. Grabner Péter, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal energetikáért felelős elnökhelyettese szerint egy precíz mérnöki alkotást adtak most át, amely 10-15 éve még különlegesnek számított. Átalakulnak az energiatermelő rendszerek, a megújulók alkalmazása már nem csak álom, fejlődik a technológia és megtérülő vállalkozásnak számítanak. Míg 2010-ben 2 megawattnyi, 2018-ban már 680 megawattnyi hasonló erőművi kapacitás volt az országban, s később akár hatezerre is nőhet a naperőművek összmérete. Az energiát azonban tárolni is kell, ennek technológiája is fejlődik.

 

Hegedűs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója szerint számukra mintaértékű a projekt, olyan beruházásokat igyekeznek támogatni, amelyek hosszú távon is értéket teremtenek. Ez megfelel ennek a kritériumnak. Kifejtette, ez a leggyorsabban megvalósuló és leghamarabb megtérülő általuk hitelezett fejlesztések közé tartozik. Szerinte Magyarország és a következő generációk érdeke, hogy minél több megújuló energiát használjunk. Hasonlókkal elérhető, hogy az ország 2030-ra 30 százalékban megújuló forrásokból előállított energiát használjon.

A kivitelezők közül elsőként Bernd Schapper, a bejulo GmbH ügyvezetője szólt, aki elmondta, a február 13-i üzembe helyezés óta az erőmű 4100 megawatt villamos áramot termelt. Szerinte hosszú évekig megbízhatóan fog jó, tiszta energiát szolgáltatni. Köszönte az együttműködést a partnereknek, hogy fél év alatt sikerült végezni a projekttel, reményét fejezte ki, lesznek még hasonló beruházások.

Pongrácz Zoltán, a Spie Hungária Kft. üzletág igazgatója szerint a siker kulcsa az volt, hogy szakmai befektető volt a megbízójuk, partnerük pedig hozzáértő, profi vállalat volt, s alvállalkozóik is gyorsan és jól dolgoztak.

Még több naperőművet építenének

Orosz Zoltán erőmű fejlesztési és stratégiai igazgató elmondta, további hasonló méretű, vagy ennél nagyobb fotovoltaikus erőműveket terveznek létrehozni Bükkábrányban, de Halmajugrán is szeretnének építeni a közeljövőben. A két bánya meddőhányóin több száz hektár üres terület áll rendelkezésre, amely kellőképpen sík és kis beavatkozással erre a célra alkalmassá tehető. A visontai tervek között szerepel egy kombinált ciklusú gázblokk építése, a jelenlegi alternatív tüzelőanyag hasznosítását egy dedikált biomassza, RDF-hulladék tüzelésű blokkba irányítják. Az energia tárolására, nem csak akkumulátoros, hanem decentralizált szivattyús energiatározó megoldásokban is gondolkodnak. Utóbbiak kapcsolódnak a bányaműveléshez, hiszen a legvégén zárótó alakul ki, amelynek kitűnő hasznosítása lehet a decentralizált szivattyús tárolás. Az RDF hulladék nagyon jól hasznosítható, nem csak villamos energia termelésre, hanem kapcsolt hőszolgáltatásra is. A blokkban termelt gőzzel és árammal a visontai ipari park cégeit szolgálnák ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!