Terjeszkedés

2017.07.22. 12:14

A Digi megvásárolja az Invitel lakossági üzletágát

Az Invitel csoport a jövőben az üzleti IT és telco (telekommunikációs cég) infrastruktúra piacára fókuszál majd. A felek mintegy 43 milliárd forintos vételárban állapodtak meg.

A tranzakció kulcseleme egy hosszú távú együttműködési megállapodás, amely szerint az Invitel (Invitech Solutions) hálózati és IT szolgáltatásokat nyújt a Digi számára, minimum éves 2,8 milliárd forint értékben, legalább tíz évig. Az Invitech Solutions hasonló időtartam alatt szintén hálózati szolgáltatásokat igényel a Digi csoporttól, éves szinten átlagosan 500 millió forint értékben – áll a közleményben. A tranzakció a szükséges versenyhatósági hozzájárulások megszerzését követően zárul, várhatóan a jövő év első negyedévében.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság honlapján található kutatás adatai szerint idén májusban a vezetékestelefon-piacon a Digi 11,9, az Invitel pedig 12,3 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett, míg a vezetékes internet-előfizetéseknél a Diginek 16,0, az Invitelnek 9,1 százalékos részesedése volt. A televízióműsor-terjesztési piacon a Digié volt az előfizetések a 25,4, az Invitelé pedig 4,8 százaléka.

„Nagyon örülünk annak, hogy az Invitel megvásárlásával tovább növekedhetünk Magyarországon. Ez a stratégiai befektetés lehetővé teszi számunkra, hogy jelentősen kiterjesszük szolgáltatási területünket” – idézte a közlemény Serghei Bulgacot, a Digi Csoport (Digi Communications N.V.) vezérigazgatóját.

A Hollandiában bejegyzett, a bukaresti tőzsdére bevezetett Digi Communications az anyavállalata egyebek mellett a romániai RCS és RDS-nek, valamint a Digi Magyarországnak, a román és a magyar távközlési piac meghatározó szereplőinek. Az anyavállalat többségi tulajdonosa a nagyváradi Teszári Zoltán üzletember.

Tavaly 11,8 millió euróra nőtt a Digi Communications adózás utáni nyeresége az előző évi 4 millió euróhoz képest, ugyanakkor a cég hosszú távú adósságállománya is 13,7 százalékkal, 746,4 millió euróra emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!