egészségügy

2019.01.28. 11:01

Hankó Zoltán: kiváló a hazai gyógyszertár-ellátottság

Minden olyan településen, ahol 4-4500-nál többen élnek, automatikusan, kötelezően ki kell írni pályázatot.

Történelmi távlatokban nézve Magyarország gyógyszerellátását, gyógyszertár-ellátottság vonatkozásában a mostaninál jobb helyzet még nem volt soha – közölte Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában.

A 24.hu cikkére az elnök úgy reagált: a számok bár precízek, ugyanakkor azt látni kell, hogy azok a települések, amelyeken pillanatnyilag nincsen semmilyen gyógyszertári ellátás, túlnyomótöbbségében 1000 fő alatti települések. Ezen települések gyógyszerellátottságát pedig a környező nagyobb lélekszámú települések gyógyszertárain keresztül lehet megoldani.

Tóth Kriszta kérdésére reagálva elmondta: a jogszabály értelmében minden olyan településen, ahol 4-4500-nál többen élnek, automatikusan, kötelezően ki kell írni pályázatot gyógyszertár létesítésére. Az elnök tudomása szerint jelenleg nincs ekkora lélekszámú település Magyarországon, ahol ne lenne gyógyszertár. Ugyanakkor, ahol 4000 alatt van a lakosok száma, ott nincs ilyen korlát, vagyis bármikor létesíthető gyógyszertár.

Az aprófalvas településeken viszonylag nehéz a gyógyszerellátás, de ez nem gyógyszerellátási probléma – mondta az elnök. Ezeken a helyeken komplex vidékfejlesztési program részeként lehet fejleszteni az egészségügyi ellátást – tette hozzá.

A közforgalmú gyógyszertárak döntően azok, amelyek a 4-4500 főnél nagyobb lélekszámú településeken működnek. Ezek a hét napjain reggeltől estig a lakosság rendelkezésére állnak. A fiókgyógyszertárak a közforgalmú gyógyszertárak kihelyezett egységei az olyan településeken, amelyeken közforgalmú gyógyszertárat nem lehet fenntartani. Ezek általában szűkített nyitvatartással dolgoznak, az orvosi rendeléssel összhangban. A kézi gyógyszertárakat pedig a háziorvosok működtetik – fejtette ki.

Mozgó gyógyszertár indítására 2010 óta lehetőséget biztosít a jogszabály. Ugyanakkor ezeket a környéken lévő közforgalmú gyógyszertárakhoz kapcsolódóan lehet működtetni – magyarázta Hankó Zoltán.

Évente több mint egymilliárd forint vissza nem terítendő támogatást ad az állam a kistelepüléseken lévő gyógyszertáraknak. Az elnök elmondta: a két évvel ezelőtt megemelt összeg tovább növelésére javaslatot nyújtottak be az államtitkárság felé.

Kevesebb a gyógyszerész, mint amennyire szükség lenne. Ugyanakkor évek óta csaknem százzal többen jelentkeznek gyógyszerészhallgatónak a korábbiakhoz képest. Másfelől pedig 2006-2010 között 450 olyan új gyógyszertár került be a rendszerbe, amelynek – egy része már megszűnt – nem volt biztosított a szakember ellátottsága.

Mint mondta: egyik napról a másikra nem feloldható a rendszerben lévő feszültség, de a felsőoktatásért valamint az egészségügyért felelős államtitkársággal megkötött megállapodások középtávon segíthetik a feszítő helyzet oldását.

A teljes beszélgetés:

https://stream.echotv.hu/videos/2019/01/720/20190128_jo_reggelt_hanko.MP4

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában