Vonzó befektetési célpont

2018.09.05. 07:05

Egyre több cég telepít hazánkba magas hozzáadott értékű munkahelyeket

Magyarország világszerte a hetedik legkedveltebb befektetési célpont – ezt mutatja az IBM Global Location Trends legújabb, 2017-es adatokat tartalmazó jelentése.

A tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár az ECHO TV Napi aktuális című műsorában kiemelte: az IBM rangsora nehezen megkérdőjelezhető.

A műsorvezető azon kérdésére, hogy a régiós versenytársakhoz képest, hogyan teljesít Magyarország az államtitkár úgy fogalmazott:

ezen a listán egy V4-es ország sincs előttünk.

„A V4-es partnereinkkel erős politikai szövetségben vagyunk, de értelemszerűen a gazdasági versenyben mindannyian részt veszünk. Hol az egyik ország, hol a másik jön ki belőle jobban. Természetesen mi mindent megteszünk azért, hogy minél több beruházást tudjunk behozni Magyarországra” – jelezte.

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy 2014 óta Szijjártó Péter vezetésével a külpolitikát külgazdasági fókuszú politikává alakították. A magyar gazdasági érdekeket helyezték középpontba. Hozzátette: „kaptunk is ezért hideget, meleget. Azt mondták, leértékeljük a klasszikus diplomáciát. Ez nem igaz, akkor sem volt igaz. Pontosan tudtuk, hogy a klasszikus diplomáciai munkát hiánytalanul el kell végezni.

2010-ben 12,5 százalékos munkanélküliséggel vette át az Orbán-kormány az ország vezetését, mára ez nagyjából 3,5 százalék.

Ez egy komoly munka eredménye, amit azzal segítünk külgazdasági oldalról, hogy munkahelyteremtő beruházásokat hozunk be az országba” – fogalmazott.

Menczer Tamás hozzátette, hogy a Befektetési Ügynökség befelé hozza a befektetéseket. Az exportösztönzés során a Kereskedőházzal, az átalakuló szervezettel és a finanszírozást nyújtó Eximbankkal pedig azt vállalják, hogy segítenek a külpiacra kilépni a kis- és középvállalkozásoknak.

„Itt is vannak eredményeink. Tavaly meghaladta a 100 milliárd eurót a magyar export. Ez a legnagyobb eredmény, amit a magyar export valaha elért” – mondta.

A teljes beszélgetés:

Borítókép: Menczer Tamás. Forrás: Youtube / Echo TV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában