növekedés

2019.02.02. 07:00

Egyre többen vannak a vállalkozó kedvűek Hevesben is

Gombamód szaporodnak idehaza az egyéni vállalkozások: tavaly sosem látott mértékben, majdnem hetvenezerrel gyarapodott a számuk – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató friss adataiból. A szakértők jóslata szerint idén tovább növekedhet e gazdasági forma népszerűsége.

Lőrincz Rebeka

Jól látszik a tendencia. Tavaly hetvenötezer egyéni vállalkozás jött létre, s „csak” harmincötezer szűnt meg hazánkban. Sokan érzik úgy, hogy megéri önállósodni Fotó: Shutterstock

Néhány héten belül átlépi Magyarországon az egyéni vállalkozók száma a félmilliót – olvasható a szolgáltató közleményében. Az Opten adatai szerint 2018-ban több mint hetvenötezer egyéni vállalkozás jött létre, emellett harmincötezer megszűnt, így az egyéni vállalkozások száma jelenleg 496 600. A tendencia egyértelmű, és a jogszabályok változásával 2019-ben még tovább nőhet ennek a gazdasági formának a népszerűsége – írják.

A növekedés ráadásul meglehetősen meredek: tavaly több mint dupla annyi egyéni vállalkozást jegyeztek be, mint a 2012-es évben, és több mint húsz százalékkal többet, mint 2017-ben. Az Opten szakértője, Pertics Richárd szerint a gazdasági forma felkapottsága az alacsony adminisztrációs költségeknek, a vállalkozási formát egyre jobban támogató jogszabályi környezetnek, és a vállalkozásindítás gyors, egyszerű menetének köszönhető. Hozzátette: idén az alanyi adómentesség kiterjesztése újabb lökést adhat az egyéni vállalkozási forma népszerűségének.

Bár ez a fejlemény rövid távon kedvezően hat a gazdaságra, hosszú távon a mikrovállalkozások problémákat is okozhatnak – hívja fel a figyelmet a közlemény. Az adminisztráció egyszerűsége azt is jelenti, hogy a bejegyzett adatok kevésbé válnak átláthatóvá, ellenőrizhetővé, ez pedig kockázatot jelenthet a vállalkozás partnereire nézve – írja az Opten.

Adataik szerint az egyéni vállalkozók közül legtöbben oktatási, pénzügyi, mezőgazdasági és művészeti területeken tevékenykednek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Heves Megyei Igazgatóságától megtudtuk, a megyében a legtöbb egyéni vállalkozás a kereskedelemhez, szakmai, tudományos és műszaki területekhez, illetve az építőiparhoz kötődik, a vállalkozók száma meghaladja a tizenháromezret.

Indíttatásairól és a gazdasági forma előnyeiről Hangodi Titanillát kérdeztük, aki egri székhelyű webfejlesztőként nemrég indította el saját vállalkozását.

– Alkalmazottként szűknek éreztem a kereteket, a kötött munkaidő volt a mumusom, hogy akkor kell kreatívnak lennem, amikor még fel se ébredtem igazán – mesél a kezdetekről. – Munka mellett már dolgoztam saját projekteken is, ahol kiélhettem a kreativitásom, és az én felelősségem volt, hogy hogyan végzem el a munkát. Sajnos a családomban senki sem vállalkozó, ez megnehezítette az indulást – idézi fel.

Véleménye szerint a támogatás hiánya, a kétkedők sokakat visszahúznak.

– Nem értek egyet azzal, hogy alkalmazottnak lenni anyagi biztonságot jelent – fejti ki. – Ha alaposabban belegondolunk, egy kisebb cégnél a főnökünk is csak egy vállalkozó, aki kockáztat, és ha elbukik, mi is elveszítjük az állásunkat. Hozzáteszi: az interneten rengeteg videó és releváns szakmai anyag segíti az vállalkozás indításával kacérkodókat. Fontos az állandó önfejlesztés: nemcsak szakmailag kell napra késznek lenni, hanem mentálisan is treníroznia kell magát az embernek. Vallja: pont ez teszi széppé a vállalkozó útját.

A kata is rásegített a tendenciára

Az egyéni vállalkozások indítását érezhetően nagy mértékben ösztönözhette a kata, azaz a kisadózó vállalkozások tételes adójának ­bevezetése, mely 2019-ben még kedvezőbb feltételeket biztosít az alanyi adót nem fizetőknek.

Az adómentesség ­határa ugyanis tavaly év végéig nyolcmillió forint volt, ám a január elsejétől életbe lépett jogszabálynak köszönhetően ez a határérték tizenkétmillióra növekedett. A törvény értelmében tehát azok a vállalkozások is visszanyerhetik alanyi adómentességüket, akik korábban – nyolcmilliót meghaladó bevételük miatt – áfa felszámolására kényszerültek.

Míg 2016 év végén 175 ezren voltak, jelenleg több mint 315 ezer egyéni vállalkozó adózik katásként.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!